România şi Ungaria vor să intensifice controalele în comerţul cu produse agro-alimentare dintre ţări

„Vom intensifica controalele sanitar-veterinare pentru a diminua traficul ilegal de produse agro-alimentare şi de animale dintre cele două state, dar şi în tranzit”, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Mihail Dumitru, după întâlnirea cu omologul său din Ungaria, Sandor Fazekas.

În cadul întâlnirii, cei doi oficiali au mai discutat despre posibilitatea unei colaborări bilaterale pentru promovarea produselor tradiţionale din cele două state.

„Am discutat şi despre produsele tradiţionale, cât şi despre importanţa fermelor mici în producerea, dezvoltarea şi promovarea produselor tradiţionale. Vom lucra împreună ca în viitoarea Politică Agricolă Comună acest aspect să fie mai bine acoperit”, a spus Dumitru.

Cei doi miniştri au mai purtat discuţii cu scopul întăririi relaţiilor de colaborare pe domeniile zootehnie, siguranţa alimentelor şi acvacultură şi pescuit.

„Am dori să înfiinţăm un grup de lucru pentru probleme de pescuit, domeniu care va trece în viitor printr-o reformă şi care are nevoie de ajutor financiar”, a declarat ministrul ungar.

Mihail Dumitru a adăugat că vrea să simplifice procesul de autorizare sanitar-veterinară a micilor fermieri, asemenea modelului din Ungaria.

„Şi noi suntem pentru simplificarea acreditării sanitar-veterinare a micilor fermieri şi am discutat posibilitatea eliminării unor elemente din acest proces. La noi, micii producători trebuie să respecte aceleaşi proceduri ca şi marii fermieri”, a explicat Dumitru.

În urma discuţiei cu ministrul ungar, oficialul român a decis ca un reprezentant al ministerului de resort să fie trimis la Budapesta pe toată perioada în care Ungaria va prelua preşedinţia Uniunii Europene, respectiv începând cu prima jumătate a anului viitor.

Întrebat de cum a fost afectat sectorul agricol ungar de actualul context economic, Fazekas a explicat că agricultura din Ungaria trece printr-o perioadă de criză serioasă.

„O problemă este scăderea puterii de cumpărare, s-a redus consumul de produse alimentare, iar în ultimii 1-2 ani o cantitate importantă de produse alimentare de proastă calitate a intrat pe piaţa ungară. Cu toate acestea, guvernul a luat mai multe măsuri, precum solicitarea plăţii în avans a subvenţiilor pe suprafaţă, şi încearcă să aloce anticipat subvenţiile şi ajutoarele de stat din sector”, a arătat ministrul ungar.

El a adăugat că Ungaria va plăti în acest an toate ajutoarele financiare care au existat şi anterior, recunoscând că sumele alocate pentru sprijinirea agriculturii au fost diminuate cu 25 de miliarde de forinţi, comparatuiv cu anul trecut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed