Românii nu merg la doctor din cauza lipsei banilor

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, în 2010 73,4% dintre români nu au mers la medic atunci când au avut nevoie din cauza costurilor pe care o astfel de vizită le implică.

Cristian Luţan, directorul adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, spune că este vorba de milioane de români care nu au apelat la medic atunci când au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor, şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consultaţie decât atunci când starea lor se agravează.

Femeile au renunţat mai repede la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat: 74.9% din respondente declară că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. În ceea ce priveşte categoriile de vârstă, 89.4% dintre tinerii cu vârste cuprinse între

15-24 de ani nu au mers la medic atunci când au avut nevoie. Cel mai greu sunt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vârsta între 35 – 49 de ani. La nivel european, România se situează pe ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea per capita, cu 600 Euro, în timp ce media europeană este de 1800 Euro.

România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii: 3.6%, un procent de două ori mai mic decât media europeană şi sub media ţărilor africane.

Potrivit Alianţei Pacienţilor Cronici din România, avem un sistem de sănătate în care nu sunt respectate drepturile şi nevoile pacientului, iar nivelul serviciilor medicale este nesatisfăcător. Alte probleme ale sănătăţii româneşti sunt finanţarea, lipsa unor politici coerente, dar şi faptul că asigurările private de sănătate nu sunt sustenabile din cauza nivelului scăzut de trai.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed