Românii se bat pe joburile din agricultură

In Romania, salariul mediu net al unui angajat in agricultura este de 1.100 lei (250 euro), arata datele companiei de recrutare Lugera. Cel mai mare salariu in agricultura romaneasca este de maxim 4.000 euro, pentru o pozitie de director, judetele in care remuneratiile au cele mai ridicate valori fiind Timis, Alba, Sibiu, Valcea si Galati. La polul opus cele mai mici salarii se regasesc in judete precum Harghita si Covasna, unde angajatorii ofera aproximativ 900 de lei net.

 

 

In aceste conditii multi romani se reorienteaza spre tari din Europa in care salariile pot ajunge si la 1.800 de euro. Printre statele care ofera cele mai bune salarii in agricultura se numara Franta si Germania.  Spre exemplu, pentru un post de culegator de fructe, in Cehia, salariul oferit este cuprins intre 500 si 800 de euro lunar, cazarea fiind asigurata de angajator. De asemenea, pentru un post de tractorist in Germania un roman poate castiga intre 1.000 si 1.300 de euro pe luna, cazarea, masa si transportul fiind asigurate de catre angajator.

 

 

Pe de alta parte, pentru un post de internship in Statele Unite, in domeniile agricultura, horticultura, zootehnie, peisagistica, biotehnologie, agromontanologie, silvicultura, piscicultura, agro-turism, salariul oferit este cuprins intre 7 si 13 dolari pe ora.

 

 

Potrivit informatiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru romanii care isi cauta un loc de munca in strainatate, dupa constructii si turism. Muncitorii romani manifesta o preferinta pentru tari precum Italia, Spania, Germania sau Irlanda.

 

 

In 2012, au fost inregistrate 52.044 de aplicari la cele 8.138 de oferte de munca in agricultura. Aplicarile la ofertele acestui domeniu s-au situat pe locul 3 din total, fiind depasite de aplicarile in domeniile „Constructii / Amenajari”, locul 2, si „Hoteluri / Tursim”, prima pozitie.

 

Citeste aici mai multe

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed