ROMGAZ, acord de ULTIMĂ ORĂ cu EXXONMOBIL pentru participația din Marea Neagră

0
66

Compania de stat Romgaz a încheiat un acord de exclusivitate cu gigantul american ExxonMobil, pentru preluarea participației de 50% din proiectul Neptun Deep de exploatare a gazelor naturale de la Marea Neagră. Practic, în următoarele patru luni, americanii nu vor discuta cu alte companii despre vânzarea acestui proiect.

„La data de 17.06.2021, SNGN Romgaz SA și ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul acordă Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni (până la data de 15 octombrie 2021) cu privire la negocierile de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deține 50% din drepturile dobândite și obligațiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare și exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă”, se spune într-un anunț publicat de Romgaz la Bursa de Valori București.

ExxonMobil a anunțat din 2019 că pleacă

ExxonMobil a anunțat partenerii români din iulie 2019 că vrea să își vândă participația de 50% din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Americanii împart concesiunea cu OMV Petrom și sunt operatorul licenței. Dacă tranzacția cu Romagaz se va încheia, operatorul va deveni OMV Petrom.

La finele lunii martie, Romgaz a depus o ofertă angajantă de a prelua subsidiara românească a ExxonMobil. Valoarea ofertei nu a fost făcută publică. “La 31 martie am înaintat o ofertă de preluarea a participaţiei ExxonMobil în cadrul perimetrului Neptun Deep. Procedura este organizată printr-o bancă intermediară şi aşteptăm cât mai curând răspunsul. Dacă oferta noastră este considerată atractivă, vom proceda la negocierea contractului pentru preluarea acestei participaţii”, a declarat directorul general al Romgaz, Aristotel Jude.

Rezerve potențiale uriașe 

În perimetrul Neptun Deep din platoul continental românesc al Mării Negre, OMV Petrom și ExxonMobil au descoperit rezerve potențiale de până la 84 miliarde de metri cubi de gaze naturale, în condițiile în care consumul intern este undeva între 9 și 13 miliarde de metri cubi. Americanii şi-au anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul vitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei, și anume legea offshore, care în momentul actual stipulează un regim de taxe total nefavorabil petroliștilor.