Rusia consideră nejustificate speranţele UE legate de gazul turkmen şi Nabucco

0
Rusia consideră nejustificate speranţele UE legate de gazul turkmen şi Nabucco

Comisia a salutat luni faptul că a obţinut de la preşedintele turkmen promisiunea de a livra zece miliarde de metri cubi de gaz din 2009 europenilor, un volum suficient, potrivit Bruxelles-ului, pentru a se începe alimentarea gazoductului şi accelerarea investiţiilor necesare construirii sale.

Însă ambasadorul rus Vladimir Cijov, a cărui ţară apără proiectul concurent ruso-italian South Stream, a declarat marţi că “zece miliarde de metri cubi nu sunt suficienţi” pentru lansarea Nabucco.

Şi cum gazul azer nu este nici el suficient, “singurul mod de alimentare a Nabucco este gazul iranian”, a spus el ironic.”Iar aici occidentalii ar trebui să ia o decizie în baza relaţiilor lor cu Iranul: vor să-l bombardeze sau să-i cumpere gazul?”, a adăugat el, în condiţiile în care presa vorbeşte de câteva luni despre planuri americane de atac împotriva Iranului, suspectat că dezvoltă arma atomică.

Dezvoltarea Nabucco, ce ar urma să facă legătura până în 2012 între Marea Caspică şi UE ocolind Rusia pe un parcurs de 3.300 kilometri, este considerat primordial de către UE, care vrea să-şi reducă dependenţa energetică de Rusia. Un sfert din gazul consumat de UE provine din Rusia.

Sursa: NewsIn