x


  • EUR
    4.7785
    USD
    4.3069
string(10) "imobiliare"

S-a vândut un celebru PALAT din București

Dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag ar fi cumpărat Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei.

Author: Mihai Voican | Sursa: ECONOMICA.NET | Publicat: 24.05.2019, 8:28

Dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag ar fi cumpărat Palatul Știrbei de pe Calea Victoriei pentru o sumă rămasă la secret, dar, cel mai probabil, în jurul a 10 milioane de euro. Potrivit unor surse din piață, compania intenționează reabilitarea palatului și dezvoltarea unor clădiri de birouri în spatele acestuia.

 

Alături de birourile din spatele palatului care acum găzduiește cafeneaua Eden, se va dezvolta și o parcare.

 

De asemenea, potrivit informațiilor din piață, Hagag ar fi cumpărat și un teren peste drum de unul dintre cazinourile din zonă.

 

Palatul Stirbei a fost construit în jurul anului 1835, după planurile arhitectului francez Michel Sanjouand, la comanda viitorului domn al Țării Românești, Barbu Știrbei (1789-1869), în acel moment mare logofat al dreptății. Palatul în stil neoclasic cu numeroase elemente grecești va fi folosit de Barbu Știrbei, în perioada 1849-1856, ca reședință domnească de protocol, aici desfășurându-se mai multe baluri și petreceri galante.

 

După 1869, palatul trece în proprietatea fiilor domnitorului care construiesc pe terenul din spatele palatului, grajdurile si anexele. În 1881 palatul a fost restaurat de arhitectul Friedrich Hartman, la solicitarea prințului Alexandru Știrbei. Atunci a fost adăugat etajul, inclusiv fațada decorată cu cele patru cariatide, precum și turnul de nord-est.

 

Între 2001 și 2004, palatul a fost recuperat de moștenitorii familiei Știrbei și, ulterior, vândut în 2005 cu 11 milioane de euro omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat în 2011, iar clădirea aparține acum lui Alexandru Popescu, fiul acestuia. De altfel, Palatul Știrbei e prima clădire de patrimoniu ajunsă în vizorul DNA, după modificările masive aduse, și pentru aprobările pentru un proiect imobiliar de 120 de milioane de euro, care îngloba și modifica palatul, primite de la Comisia Naţionale a Monumentelor Istorice, Direcţia pentru Cultură a Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 1.

 

Articolul integral pe ECONOMICA.NET