Să ştim pe ce dăm banii: ce fac şi cum funcţionează rachetele Patriot, cine le-a mai cumpărat şi în ce războaie au fost folosite

3,9 miliarde de dolari reprezintă 2% din Produsul Intern Brut (PIB) al României din anul 2016, adică suma pe care România s-a angajat în faţa NATO s-o investeacă anual în Apărare. Sunt suficienţi bani pentru a realiza cele două autostrăzi spre vest, Sibiu – Piteşti şi Comarnic – Braşov. Valoarea vehiculată pentru achiziţia de sisteme anti-aeriene de apărare „Patriot” de către România de la americani nu este definitivă şi va fi plătită pe parcursul mai multor ani.

 

Sistemul Patriot de apărare împotriva rachetelor balistice a intrat în dezvoltare începând de la sfârşitul anilor 1960 şi în producţie începând din 1976. A ajuns în dotarea forţelor armate ale Statelor Unite în 1981 şi a devenit operaţional în 1984. Este compus dintr-un ansamblu radar sofisticat, cu o rază de acţiune de câteva sute de kilometri şi precizie ridicată, o staţie de comunicaţii, generator electric, o platformă de lansare şi rachetele propriu-zise.

 

Actuala generaţie de rachete Patriot, PAC-3, operaţionale din 2002, sunt mai mici ca dimensiuni faţă de prima generaţie, de aproape trei ori mai uşoare şi nu poartă încărcătură de explozibil, ci au rolul de a lovi proiectilul pe care îl interceptează. O instalaţie poate transporta şi lansa până la 16 rachete. Potrivit informaţiilor din presă, o rachetă Patriot costă până la 3 milioane de dolari.

 

Mai multe, pe Economica.net.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed