Salon du livre/ Personalităţi culturale: Imaginea României nu a fost întinată de protestatarii de la stand

0

„Acest lucru nu înseamnă mare lucru pentru imaginea noastră. A fost un sparanghel toată chestia, dar că băuseră era evident”, a declarat vineri, ambasadorul României la UNESCO, profesorul Nicolae Manolescu.

 

„Cei mai mulţi se perindaseră pe la standul României şi băuseră. E vin bun, de Prahova”, a mai spus, cu umorul care îl caracterizează, Manolescu.

 

La rândul său, Irene Arsene, directorul Curtea Veche Publishing, a declarat că a fost o deschidere cum n-a mai văzut până acum, deşi a fost la multe târguri.

 

„A fost un incident nefericit, provocat, după părerea mea, de nişte tineri, unii aşa-zişi artişti, alţii poate în numele asociaţiilor române de peste tot, nişte tineri şi suficient de bine montaţi şi bahic, probabil beţi, s-o spunem pe româneşte”, a afirmat Arsene.

 

Ea a menţionat că, din fericire, după o intervenţie destul de scurtă şi eficientă lucrurile au revenit la normal.

 

Academicianul Eugen Simion consideră că nu trebuie să se facă un caz din acest incident „penibil”.

 

„Trebuie să vorbim, de fapt, despre un mare spectacol al literaturii române susţinut la un astfel de târg de carte. Am fost uimit să văd că există o întreagă literatură română tradusă într-o limbă de mare circulaţie, încât a vorbi la infinit despre nişte indivizi, încă o dată, foarte dubioşi, care au vrut să se bage în seamă, dar, de fapt, n-au reuşit, nu înseamnă nimic. Rămâne faptul că România a fost în prim-plan la Paris. Acesta este important”, a spus Simion.

 

Olivia Horvath, şeful Direcţiei relaţii publice de la ICR Paris, a declarat, la rândul său, că ea a fost aceea care a chemat forţele de ordine ale Salon du livre pentru a-i îndepărta pe protestatari.

 

Şi Serge, fiul marelui dirijor, Sergiu Celibidache, a caracterizat drept penibil şi deranjant incidentul din faţa standului României.

 

„Mă simt jenat şi deranjat să văd o demonstraţie, când preşedintele Franţei dă atenţie României”, a declarat, joi seară, fiul marelui dirijor.

 

Anterior sosirii preşedintelui francez, Francois Hollande, la standul României, un grup de tineri a protestat în faţa pavilionului românesc, declarând că luptă împotriva politizării ICR. Aceştia purtau măşti cu chipurile lui Gabriel Liiceanu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara şi Andrei Pleşu.