Guvernul confirmă: inflaţia urcă până la 5% la sfârşitul anului. PIB-ul va creşte doar cu 1%

Prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anul 2012 se bazează pe realizările din prima parte a anului şi a evoluţiilor estimate pentru celelalte ţări din Uniunea Europeană, se arată în document.

 

Executivul arată că, în semestrul I al anului în curs, produsul intern brut s-a majorat, în termeni reali, cu 0,7% faţă de semestrul I 2011. Cererea internă s-a majorat faţă de semestrul I 2011 cu 1,3%, pe fondul creşterii consumului final cu 0,8% şi a formării brute de capital fix cu 14,3%.

 

În semestrul al doilea se estimează o îmbunătăţire a cererii interne ca urmare a creşterii veniturilor salariale ale personalului bugetar şi a veniturilor nete din pensii, dar şi un efect pozitiv al investiţiilor publice.

 

Pentru anul 2012 produsul intern brut se va majora cu aproximativ 1% faţă de 2011, având o valoare nominală de 607,3 miliarde de lei, menţionează sursa citată. Potrivit raportului, motorul creşterii îl reprezintă cererea internă, cu componentele sale: consumul final care se va majora cu 0,7% şi formarea brută de capital fix, cu 6,4%.

 

„Având în vedere evoluţia înregistrată de comerţul exterior în primele 8 luni ale anului 2012 (export de bunuri +0,7% şi import +1,2%), se estimează că exporturile şi importurile de bunuri se vor majora în anul 2012 cu 2,1%, respectiv cu 2,0%”, mai indică raportul guvernului.

 

Executivul estimează că inflaţia va creşte până la circa 5% la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente, iar inflaţia medie anuală este estimată la 3,4%.

 

Deficitul de cont curent extern este proiectat să se reducă la 4% din PIB în 2012, deoarece intrările de capital vor continua să fie reduse, se afirmă în raport.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed