Şeful DGA Prahova: „Un medic purta mănuşi chirurgicale când ascundea banii. Unii se inspiră şi din filme“

În Prahova, Direcţia Generală Anticorupţie a început să existe pentru opinia publică începând cu a doua jumătate a anului 2015, atunci când zeci de poliţişti, profesori de liceu sau universitari, chiar şi medici au ajuns în faţa instanţei, acuzaţi de luare de mită. Mare parte dintre agenţii de poliţie, care aveau competenţe şi pe linie de Poliţie Rutieră, au fost prinşi în flagrant când luau mită de la şoferii cărora ar fi trebuit să le suspende dreptul de a conduce în urma abaterilor de la Codul Rutier. Cei mai mulţi dintre aceşti poliţişti au fost deja condamnaţi la închisoare cu suspendare în primă instanţă şi li s-a interzis dreptul de a-şi mai exercita funcţia. Până în prezent niciunul nu a fost achitat.

Dacă majoritatea dintre poliţiştii acuzaţi de corupţie primeau mită pentru a scăpa un şofer de amendă, au fost şi cazuri în care angajaţi ai MAI au cerut bani pentru a salva infractori cercetaţi în dosare de viol sau pentru alte fapte săvârşite cu violenţă.

CV – Cine este Paul Ştefan

Comsiarul-şef Paul Ştefan a absolvit Academia de Poliţie în anul 1999 şi a activat, până în 2004, într-o unitate specială de pază şi protecţie. Timp de doi ani, începând cu anul 2004, a lucrat în cadrul DGIPI, iar din 2006 şi până în 2015 a fost ofiţer DGA în Bucureşti. Din august 2015 a preluat conducerea structurii Direcţiei Generale Anticorupţie din Prahova.

„Adevărul“: Câţi oameni lucrează la DGA Prahova?

Paul Ştefan: Opt persoane, dintre care 7 sunt ofiţeri.

Din 2015 şi până în momentul de faţă câte rechizitorii au plecat în instanţă, ca urmare a implicării DGA Prahova în anchetă?

Ca urmare a activităţilor de cercetare penală desfăşurate în urma delegării emise de către unităţile de parchet de pe raza judeţului Prahova, în 2015 au fost 5 rechizitorii trimise în judecată, iar în 2016, 21.

Dintre acestea, câţi inculpaţi au fost angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI)?

În 2016 au fost cercetate în total 186 de persoane, faţă de 88 în anul 2015, dar au fost şi civili sau personal MAI sau alţi funcţionari din afara MAI. Din totalul celor 186 cercetate, 64 au fost personal MAI, faţă de 53 în anul 2015, iar din aceşti 64, 16 au fost cu funcţii de conducere, iar restul cu funcţii de execuţie. Ca structuri din care făceau parte, au fost angajaţi ai  Poliţiei Române şi 2 din Jandarmerie. Cercetat nu înseamnă că au fost şi trimişi în judecată, dar toţi au fost cercetaţi în dosare care vizau fapte de corupţie, în principal pentru luare de mită.

În martie anul trecut, a fost un val de agenţi de poliţie care aveau atribuţii şi pe activităţi rutiere care au venit în grup la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova în calitate de suspecţi. Cum aţi reuşit să-i prindeţi pe toţi odată? Pentru că erau 11-12 agenţi şi toţi îşi desfăşurau activitatea în special pe DN1 şi pe A3.

Au fost din structurile de Poliţie de Ordine Publică şi Poliţie Rutieră, dar şi din structuri comunale, care aveau competenţe şi pe linie rutieră. Au fost mai multe moduri de sesizare. În unele cazuri ne-am sesizat din oficiu, adică existau informaţii anterioare cu privire la posibila desfăşurare a unor activităţi infracţionale de către personal MAI. S-a trecut la documentare. Documentarea se poate face în mai multe feluri, dar numai în cadrul legal potrivit Codului de Procedură Penală.

Cum au reacţionat agenţii de poliţie când au fost luaţi de ofiţerii DGA şi duşi la Parchetul Prahova?

Reacţiile au fost diverse. Marea majoritatea, probabil din acel instinct de conservare, au spus că sunt nevinovaţi. Puşi în faţa probelor, unii au recunoscut că au greşit, au spus că, dacă ne-am întoarce în timp, n-ar mai face aşa ceva pentru că au conştientizat, cei mai mulţi, că nu au fost afectaţi doar ei, ci şi familiile acestora. Unul dintre ei, mi-aduc aminte, s-a arătat chiar bucuros că a fost prins şi ne-a spus că se bucură că l-am prins acum. Normal că am întrebat şi noi de ce. Ne-a zis că, dacă îl prindeam mai târziu, ar fi săvârşit mai multe infracţiuni  şi era mai rău pentru el.

Mulţi dintre ei erau în prag de pensie. Au încercat să negocieze? V-au rugat să treceţi cu vederea?

Nu există astfel de negocieri. Au perceput situaţia ca atare, dar ulterior au mai ieşit în spaţiul public şi au încercat să arunce cu noroi în instituţia care a participat la documentarea activităţii infracţionale. Dar, mă rog, reacţiile sunt diferite, iar unii încearcă să se victimizeze.

 

citiți interviul integral, pe adevarul.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed