Şeful instituţiei care supraveghează piaţa asigurărilor anunţă: Legea RCA se schimbă din noiembrie

Şeful ASF consideră că noua lege RCA are încorporate principii moderne şi trebuie să aducă mai multă transparenţă, mai multă individualizare a profilului consumatorilor, fiind fondată pe principiul mutualităţii, ”adică plăteşti şi dacă nu eşti vinovat”.

 

De asemenea, acesta consideră că naţionalizarea fondurilor de pensii din Pilonul II, aşa cum a anunţat Polonia, ”ar fi contraproductiv, foarte riscant şi ne-ar aduce numai dezavantaje”, iar România are o anume istorie în reversibilitatea reformelor.

 

În ceea ce priveşte Brexit-ul, preşedintele ASF apreciază că ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană o va afecta mai mult pe aceasta decât pe restul lumii, deoarece activele româneşti în lire sterline au o pondere marginală.

 

Mişu Negriţoiu a mai vorbit în interviu despre nivelul tarifelor la poliţele RCA, despre modelul de business al jucătorilor din piaţă, dar şi despre dezvoltarea pieţei de capital din România.

 

ASF lucrează de o bună perioadă de timp, împreună cu actorii din piaţă, la elaborarea unei Legi a asigurărilor RCA. Întrebat când estimează că ar putea fi adoptată o astfel de lege Mişu Negriţoiu a spus că ”este binevenită discuţia pe Legea RCA, care încorporează principiile moderne ale asigurărilor de RCA”.

 

”Ne-am consultat inclusiv cu EIOPA (Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale – n. r.) ca să avem o părere şi de la ei şi ne-au confirmat că este o lege modernă, bine făcută, dar este aşa în primul rând datorită consultării largi cu piaţa. Au fost mai multe grupuri de lucru, am studiat şi legislaţii naţionale comparate, bune practici din alte state. Noi, însă, nu avem drept de iniţiativă legislativă şi, ca atare, când redactăm o propunere, o trimitem Ministerului Finanţelor”, a subliniat acesta.

 

Potrivit lui Negriţoiu, când a fost finalizată propunerea de proiect de lege RCA, a fost trimis-o în acelaşi timp şi la Senat, pentru că la origine fusese o iniţiativă a Comisiei pentru buget-finanţe, propunerea fiind redactată la cererea comisiei, dar şi la Ministerul de Finanţe, care are drept de iniţiativă legislativă. (Sursa: Agerpres)

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed