Şeful Microsoft International: Tehnologiile din filmele SF sunt deja disponibile azi (VIDEO)

Vicepreşedintele Microsoft, omul nr. 3 în ierarhia gigantului mondial Microsoft (după Steve Ballmer – CEO şi Kevin Turner – COO) a acordat un singur interviu exclusiv în România, pentru produsele media print, tv şi online ale grupului Realitatea-Caţavencu.

Despre cum vede un lider mondial al business-ului criza economică şi urmările ei, cum va fi afectată piaţa de lansarea unei noi versiuni a celui mai popular sistem de operare de pe piaţa, Windows, precum şi despre războiul pe piaţa de Internet pornit împotriva lui Google de Microsoft, alături de Yahoo, într-un dialog dintre Jean Philippe Curtois şi Dragoş Stanca, director F5, divizia New Media Realitatea-Caţavencu.

Oaspetele nostru de astăzi este domnul Jean-Philippe Courtois, preşedintele Microsoft International, una dintre cele mai importante companii din lume.  Domnule Jean-Philippe Courtois, pentru început, daţi-mi voie sa vă mulţumesc că sunteţi alături de noi. Suntem foarte onoraţi că aţi acceptat să acordati Grupului Realitatea-Caţavencu singurul dumneavoastră interviu exclusiv, în România. Fără îndoială, Microsoft este una din companiile care a schimbat istoria prin inovaţiile tehnologice realizate în ultimii 30 de ani. Pare un gigant puternic, indestructibil. Grija tuturor, însă, este criza globală. Cum va fi lumea după această criză?

Este cu certitudine cea mai gravă criză economică posibilă pe care o ştiu, de 27 de ani de când lucrez în industrie, din care 25 în Microsoft. Cred ca mulţi economişti, şi eu nu sunt economist, vă vor spune că trebuie să vă întoarceţi în 1929 pentru a găsi o echivalenţă.

Ce caracterizează acestă criză este nivelul impresionant de datorii. În toată lumea, la nivele diferite, oamenii, companiile au împrumutat o grămadă de bani. Si au platit pentru efectul magic de pârghii care îţi permiteau să investeşti ceva şi ceri de zece ori mai mult.

Deci ceea ce se întâmplă, în prezent, este o resetare a economiei. Si ca această resetare economică să se întâmple, ai nevoie să scazi nivelul datoriilor, lucru care a şi început să se întâmple, în comunităţile financiare din toată lumea.

 Ceea ce se întâmplă, în prezent, este o resetare a economiei. 

Apoi, trebuie să ai maturitatea de a consolida masiv încrederea consumatorului şi în al treilea rând, cred că trebuie să inovezi. Şi asta este exact ceea ce vrem să facem.

În anul fiscal trecut, când am intrat în criză – si nici noi nu am fost imuni la ea – am decis să ne păstrăm linia de afaceri şi să investim mai bine de nouă miliarde de dolari în tehnologii noi anul acesta.

Aveţi un număr impresionant de 90.000 de angajaţi în toată lumea şi este evident că Microsoft nu este protejată de criză. Aţi fost forţaţi să concediaţi o parte din oameni. Cred că este cea mai importantă măsura pe care aţi luat-o vreodată, am auzit ieri că aţi concediat câteva sute de angajaţi, desigur, este un procent mic raportat la numărul total de angajaţi. Dar toate companiile trebuie să fie foarte atente în această perioadă şi să ia măsuri nu tocmai prietenoase. Deci aţi spus că secretul pentru viitor este să investeşti mai mult în cercetare şi dezvoltare şi să poţi anticipa foarte precis ce se va-ntâmpla? Ce spun cercetarile? Cât va dura criza, după părerea dumneavoastră?

Nu vreau să-mi asum riscul unei astfel de previziuni dar, călătorind în Asia, Europa, America văd mai mult optimism, dar în industrii precum cea de retail, telecom, servicii financiare, construcţii, mai este cale lungă până la întoarcerea pe creştere.

Am văzut astăzi în prezentarea dumneavoastră nişte cifre şi aş vrea să vă rog să-mi permiteţi să citesc cateva cifre din acest studiu, realizat de IDC, deoarece este interesant de văzut că, în ciuda problemelor pe care le avem, se prevăd nişte semne bune în viitor, în special în sectorul IT şi cum poate această industrie împinge economia înainte, spre creştere. Potrivit studiului, cheltuielile din sectorul IT vor ajunge la 2,2 miliarde dolari în România în 2009 şi, de la sfârşitul anului 2008 până în 2013 cheltuielile din sectorul IT vor creşte cu 7% pe an, în timp ce PIB-ul va creşte cu doar 2,7% pe an. Activităţile relaţionate sectorului IT aduc la bugetul de stat, prin taxe, peste 400 milioane de dolari în 2009, ceea ce înseamnă că, în următorii 4 ani, aceste activităţi vor genera la bugetul de stat aproape 700 de milioane, prin taxe. Deci industria IT, iar Microsoft este un jucător foarte important în aceast sector, va contribui la relansarea economiei. Aceasta creştere a pieţei de IT, a specialiştilor IT din companiile care folosesc infrastructura IT, va aduce 21.000 de locuri de munca în plus în următorii patru ani, din momentul de faţă, când acest sector are 4.000 de angajaţi în România. În acest context, care este impactul real al sectorului IT, al software-ului şi al ecosistemului Microsoft asupra economiei româneşti şi asupra regiunii? Dumneavoastră vă este mai uşor să vedeţi poza de ansamblu.

În privinţa României, avem un studiu care vorbeşte despre impactul propriului nostru ecosistem în ceea ce priveşte economia. Microsoft oferă opţiuni de bază: Windows 7, Windows Server 2008, SQL Server, toate produsele noastre sunt soluţii. Şi toate acestea sunt viabile pentru dezvoltarea companiilor româneşti – dezvolatori, companii de consultanţă, toate acestea sunt influenţate.

Toate genereaza un efect de multiplicare de 6,5. Asta înseamnă că la fiecare nou produs pe care Microsoft îl lansează pentru clienţii români, volumul de business generat de companiile româneşti mari şi mici creşte de 6,5 ori.

Aceasta este o informaţie importantă pentru ecosistem. O informaţie foarte importantă a studiului IDC este că putem şti că, până în anul 2013, va fi o creştere de 3,3% a IT-ului, într-un moment în care economiile vor creşte, în medie, cu 1%.

Unele economii merg în jos, altele avansează mai rapid, precum China, iar altele sunt pe undeva la mijloc. Deci IT-ul creşte de trei ori mai repede decât restul economiei.

 IT-ul creşte de trei ori mai repede decât restul economiei. 

Vor fi 5,8 milioane de joburi create în industria de profil, dintre care mai bine de 40% sunt în relaţie directă cu tehnologiile Microsoft. Mesajul meu cel mai important, aici, în România, către partenerii şi clienţii noştri, este să investească în training, să înveţe tehnologii noi, care să ajute clientul să economisească bani, să taie din cheltuieli, dar să şi inoveze, în acelaşi timp.

E ceea ce noi numim un nou tip de eficienţă, care este foarte relevantă şi o alegere foarte bună.

Care este perspectiva importanţei României pe aceasta hartă şi unde plasează Microsoft România pe această hartă şi ce trebuie să ştie lumea despre planurile Microsoft în ţara noastră?

Microsoft este prezentă în România de mulţi ani şi Microsoft România a fost una din cele mai importante subsidiare ale noastre în privinţa creşterii şi dezvoltării, mulţi ani.

Sunt câteva motive: echipa a făcut o treabă excelentă, sunt mulţi ingineri talentaţi în România şi multi dintre ei vin să lucreze la Microsoft. Unii în SUA, şi alţii aici. Avem o entitate, pe care am achizitionat-o în ţară: Ciao, la Timişoara.

Avem, de asemenea Centrul Global de Suport în România, cu acoperire în multe ţări europene de aici, deci avem o prezenţă destul de mare în România. Ţara a fost lovită destul de grav de criză, dar, din nou, datorită abilităţilor tehnologice de aici, cred că multe lucruri se pot întâmpla. Şi nu doar la nivel local, multe companii software pot exporta produse şi servicii de aici îşi pot transfera abilităţile către alte ţări.

Ne-am amuzat acum câţiva ani când Bill Gates a venit aici, şi preşedintele Traian Basescu a spus că pirateria a fost un lucru bun pentru România, pentru că a ajutat tinerii să înveţe sistemul Windows. A fost un moment amuzant dar, pe lânga asta, pirateria este un lucru serios, sunt mulţi cei care nu plătesc pentru a folosi sistemele de operare. Ce putem face să educăm mai mult piaţa, pentru a nu mai folosi sisteme piratate?

Dacă ne uităm la piaţa de PC-uri din Romania, care a scăzut anul trecut, din cauza crizei, sunt aproximativ 650 de mii de PC-uri vândute pe an. Sperăm să meargă din nou în sus în viitor.

Dată fiind economia ţării, cu multe zone rurale, principalele provocări ale societăţii informaţionale sunt să asiguri acces tuturor celor din zone îndepărtate, folosind tehnologie broadband, şi web-ul din perspectiva cetăţeanului, consumatorului. Cu siguranţă vedem România ca un loc în care să continuăm să creştem.

În ceea ce priveşte rata pirateriei, aceasta este în scădere în România, deci e o veste bună. Dar e în continuare mare, de 66% în rândul comunităţii de business, sa nu mai vorbim de consumatori.

 Vedem România ca un loc în care să continuăm să creştem. 

Deci unde va aflaţi în clasamente? Romania a făcut progrese, în comparaţie cu China de exemplu, care este undeva la 90%. În timp ce alte state din Europa de Vest au rate cuprinse în intervalul 30-45%, în cele mai bune situaţii. Si cred ca acestea sunt lucruri la care trebuie să lucreze împreună guvernul, comunitatea de business, nu doar Microsoft, ci si cei din media, din industria farma, din multe alte industrii.

Ceea ce trebuie sa facem noi, Microsoft, este sa facem software-ul mai accesibil. Şi cred că asta facem din ce in ce mai mult, oferind universităţilor condiţii de educaţie unice în România, oferind programe pentru organizaţiile caritabile şi ONG-urile din România, oferind parteneriate companiilor lovite de criză şi producătorilor de PC-uri. Sunt multe feluri de a obţine acces la produse Microsoft mai accesibile.

Ati lansat Windows 7, Windows Server şi Microsoft Exchange 2010. Compania dumneavoastra a afirmat că Windows 7 este cel mai bun sistem de operare al tuturor timpurilor. Ce argumente aduceţi pentru aceasta? Ce este revoluţionar în această versiune de Windows şi, daca puteţi să faceţi câteva comentarii, ce este îmbunătăţit faţă de Windows Vista, care nu a fost considerat un succes aşa de mare? Aţi învăţat ceva din problemele Windows Vista? Este acesta cel mai bun sistem de operare? E adevarat?

Da, este. Sunt în companie de 25 de ani, am văzut şi folosit toate sistemele de operare începând cu 1985, deci am o perspectivă asupra Windows şi la nivel personal.

Windows 7 este un produs care poate funcţiona şi pe calculatoare mai vechi. Nu am mai făcut niciodată asta. Adică PC-ul pe care l-aţi achiziţionat acum un an sau doi poate rula Windows 7 şi va fi mai rapid decât Windows XP. Îl puteţi vedea rulând pe “maşini” mai vechi. Este o veste foarte bună.

În al doilea rand, este incredibil de rapid. În jobul meu călătoresc des, deci iau avionul dintr-un loc în altul, îmi închid PC-ul, în câteva secunde intră pe modul “sleep” iar când îl deschid, se “trezeşte” foarte repede.

În al treilea rând, este foarte sigur. Este, de altfel, un lucru bun pe care l-am facut şi cu Vista, ca să fiu sincer. Era cel mai sigur software de pe piaţă. Am continuat să creştem nivelul de siguranţă.

În al patrulea rând, iţi uşurează foarte mult munca de fiecare zi. Interfaţa de utilizator este fantastică. Poţi trece prin ferestre, cu un efect de transparenţă, poţi să accesezi informaţia de care ai nevoie. Poţi trece instantaneu prin ferestre. Poti utiliza optiunea “multi-touch” folosindu-ţi degetele să interacţionezi cu PC-ul tau. Interfaţa este incredibilă, fantastică.

Deci dintr-o pespectiva de IT, este un mediu unde multe afaceri pot să economisească până la 190 de dolari per PC când decid să utilizeze Windows 7.

Unele întrebări care vin de la publicul nostru, pentru că ne adresăm companiilor şi mediului de afaceri, se referă la grija privind preţurile. Ei pot spune “Tocmai am cumpărat licenţe pentru Windows XP, Windows Vista şi acum ce se va întâmpla? Vrem şi noi acest nou sistem de operare Windows 7. Cât trebuie să plătim din nou?”. Există vreo ofertă speciala? Ce ne puteţi spune despre asta?

Modalitatea prin care consumatorii sau afaceri ar putea să cumpere Windows 7 sunt multiple. În primul rând, majoritatea oamenilor ar putea cumpăra calculatoare noi. Vestea bună este că ai o varietate de 250 de PC-uri, de la cel mai ieftin, am vazut în multe ţări, la preţul de 250 dolari, până la cele mai scumpe console de jocuri. Oamenii adoră jocurile tridimensionale, care costă cu mult mai mult. Poţi să îţi cumperi aceste aparate si să ai deja Windows pe ele.

Numărul doi, poţi să cumperi un upgrade, va funcţiona mai repede, de la XP, Vista şi până la Windows 7. Există un pachet low-cost de up-gradare peste tot în lume, inclusiv în România. Pentru companii, se poate achiziţiona o licenţă online. Poţi accesa Windows 7 în multe feluri.

Ne puteţi spune câteva lucruri despre R2 şi Exchange 2010, ce este nou? Ce trebuie să ştie despre ele oamenii din industria IT?

Am lansat şi două tehnologii noi, Windows Server R2 şi Exchange 2010. Windows Server este un produs fantastic destinat serverelor, care vine în completarea Windows 7.

De exemplu, poţi avea acces direct la reţeaua ta fără a folosi VPN (Virtual Private Network), făcând economie de costuri. Apoi, poţi folosi virtualizarea, care este o tehnologie gratuită pe care am inclus-o în Windows Server pentru a economisi bani investiţi de companii în hardware.

Exchange 2010 este punctul de cotitură al soluţiilor noastre de comunicaţii unificate. Ce este? Este metoda de a-ţi accesa nu doar inboxul, ci şi mesaje care vin în casuţa ta vocala şi care sunt traduse în emailuri care vin tot acolo.

Iţi poţi accesa emailul şi pe telefonul mobil sau poţi intra de pe un web browser. În toate acestea, respectăm regulile tuturor ţărilor în ceea ce priveşte accesul către date confidenţiale şi securitate.

Împreună înseamnă ceea ce noi numim noua eficienţă pentru companii, nu numai pentru a taia costuri, dar si pentru a fi inovative în businessul lor.

Vă rog să ne spuneţi câteva cuvinte despre subiectul fierbinte al lansarii Bing, despre pasul foarte puternic pe care l-a facut Microsoft în alianta cu Yahoo!. Este razboi sau este un motor de căutare care nu vine în competiţie cu Google? Care este strategia?

Microsoft a fost şi va continua să fie un provider-cheie pentru business-ul online.

Search, şi Bing este o nouă versiune a sa, se referă la a oferi o alternativa consumatorilor. Mulţi caută să aibă de ales şi nu au. Vestea bună este că Bing oferă câteva opţiuni inovative, cum ar fi caă răspunde la întrebari. Cu “Search” nu primeşti răspuns direct. Trebuie să parcurgi multe link-uri ca să ajungi la răspunsul potrivit.

Am definit niste categorii, ca la shopping, şi Ciao este un exemplu: ceri un produs si primesti un raspuns legat de unde îl poţi cumpăra, în calitate de consumator. Acesta este un răspuns la o întrebare. Şi este o decizie pe care o poţi lua.

Am discutat despre Ciao, care este important pentru Romania, deşi nu foarte mulţi oameni ştiu că Ciao are centrul la Timişoara. Investiţiile în online făcute de Microsoft acoperă pieţe foarte diferite, precum content, prin MSN.com, instant messenging, email, streaming. Nu ştiu dacă este ceva ce Microsoft nu acoperă în online. Care este viziunea dvs asupra industriei şi care este viitorul Microsoft în online? Vă veţi focusa pe ceva, veţi pregăti noi lansări?

Vorbim despre cele trei ecrane ale oamenilor. Cele trei sunt: cel mic, al mobilului, ecranul mediu, al PC-ului sau notebook-ului, şi cel mare al TV-ului. Ceea ce vrem să facem este să oferim software pentru toate cele trei ecrane.

Credeţi că va veni momentul în care aceste trei ecrane vor deveni unul singur? Microsoft este o companie care lucrează foarte mult cu ecranul PC-ului, dar ştiu că aţi dezvoltat tehnologii şi pentru TV şi mobil. Credeţi că cele trei ecrane vor rămâne trei?

Categoric vor rămâne trei. Oamenii au nevoi diferite în ceea ce priveşte accesul la tehnologie. Pentru ecranele mici, Microsoft dezvoltă Windows Mobile. Am vândut 50 milioane de dispozitive de Windows Mobile doar în ultimii câţiva ani.

Revenind la întrebarea dvs, planurile online ale Microsoft se referă atât la produsele pe care le deţinem în online, precum MSN, Hotmail, Messenger, unde avem mai mult de jumatate de miliard de oameni care le utilizează zi de zi, cât şi la Bing, care este, cred eu, o parte foarte importantă, cu care am început să acumulăm cota de piaţă în SUA, în timp ce facem investiţii în expansiunea sa pe pieţe locale din diferite ţări din lume.

Apoi, am construit şi o platformă de publicitate online, pentru a lucra cu publicitari, cu agenţii de profil ca să furnizăm modalităţi eficiente de măsurare a investiţiei, folosim media online pentru a fi mai eficienţi în pieţe.

În afară de Microsoft, pentru că sunteţi o persoană foarte importantă în managementul companiei, numiţi câteva proiecte sau produse pe care le găsiţi interesante şi pe care le admiraţi. Pot fi şi produse sau proiecte online. Sunt curios, în contextul în care aveţi cam tot la Microsoft, daca vă uitaţi la produse din piaţă şi va spuneţi “Asta e intersant!”. Ceva ce va place personal.

Vorbim de referinţe foarte diferite. În viaţa particulară beau foarte multă cafea. Partea bună la a avea o maşină de espresso este că ai o cafea în câteva secunde. Îmi place asta. Ştiu o companie care investeşte în a face acest proces mai prietenos cu mediul.

Unele dintre ultimele dezvoltări s-au făcut în industria auto. Vorbim despre autovehicule electrice, metode noi de a elimina mai puţine gaze poluante. Sunt proiecte foarte fascinante. Am cunoscut recent o companie care construieşte o platforma de servicii pentru utilizarea autovehiculului. Te duci la un garaj, care îţi reîncarcă bateria electrica a maşinii.

Cel mai important, în maşină vei avea software, şi astfel vei şti cât ai consumat şi de cât ai nevoie, şi vei putea interacţiona cu toţi userii din reţea pentru a obţine cel mai bun preţ, şi acces din maşină la serviciile favorite, ca muzica, de shopping, de exemplu. Cred că se pregăteşte o revoluţie în transport.

Speram la un exemplu mai spectaculos, de exemplu că folosiţi un iPhone, în secret, dar e ok şi aşa. Ultima mea întrebare: Microsoft nu inveşteste doar în sisteme de operare. Uneori investiţi in cercetare şi, de ce nu, în vise. Proiecte high-end din punct de vedere tehnologic, precum Surface. Aţi vorbit mai devreme despre xbox, controlul prin mişcarea corpului, nu prin joystick. Cum va arăta Microsoft în 5-10 ani, după 35 de ani în care a fost foarte prezent în piaţă, ani în care aţi schimbat istoria tehnologiei?

Două lucruri. Unul se întâmpla deja azi, şi care va aduce o transformare profundă a tot IT-ului, si anume ceea ce noi numim software ca serviciu, în care putem să furnizăm aplicaţii pentru cele trei ecrane.

Am anunţat şi în România acest lucru în urmă cu două zile: se numeşte Business Productivity Online Services, care se referă la faptul că afacerile nu au nevoie de hardware, servere, de oameni de IT, ci pot avea acces la ele online, primind totul ca serviciu în fiecare lună.

Al doilea lucru se referă la interfaţa aceasta naturală. Vorbeam despre Windows 7, care este începutul, unde poţi să atingi ecranul şi să te joci cu documentele.

Cu Natal, care e numele proiectului xbox 360 pe care îl dezvoltăm, iţi vei misca corpul fara niciun dispozitiv pentru a a-ţi tine mingea daca joci tenis sau dacă conduci o maşină. Aceasta tehnologie va fi disponibilă anul viitor. În interacţiunea cu PC-ul tău, şi nu va gândiţi la un ecran mic, ci la unul mult mai mare care va fi mai ieftin în câţiva ani, ca în filmul Minority Report cu Tom Cruise, veţi putea face acele lucruri.

Tehnologiile sunt disponibile şi azi, la preţuri mult mai mari însă, dar vor veni la preţuri mai mici. Veţi fi într-o lume cu degetele, veţi accesa informaţiile, veţi lansa un fişier video sau deschide un canal TV. Te va recunoaşte PC-ul, te va saluta dimineaţa, îţi va spune că arăţi bine şi te va întreba ce poate face pentru tine. Toate astea vin. Va avea un impact asupra oamenilor şi asupra productivităţii business-urilor.

Microsoft inovază şi investeşte miliarde de dolari în cercetare şi dezvoltare pentru anii care vin.

Deci viitorul este mâine. Iar criza economică va fi departe şi vom uita din ea. Vă mulţumesc foarte mult pentru că v-aţi alăturat nouă astăzi şi sper să vă revăd în curând în România şi să discutăm despre produse şi proiecte foarte interesante ale Microsoft, aici.

Citeste interviul in engleza aici.

Urmăreşte pe Money WebTV toate ştirile video şi emisiunile The Money Channel.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed