Șeful unei multinaționale a avut un salariu uriaș

Șeful unei multinaționale a avut un salariu uriaș. Este vorba despre Nick O’Kane, şeful Departamentului de Mărfuri şi Pieţe Globale din cadrul băncii australiene Macquarie, care a câştigat în 2023 un salariu de 37,6 milioane de dolari, eclipsându-l pe Jamie Dimon, cel mai important bancher din America. Dimon, care se află la conducerea JP Morgan, a avut în 2023 un salariu de 34 milioane de dolari. Macquarie a cumpărat operaţiunile CEZ din România în 2020 pentru un miliard de euro, scrie Bloomberg.

Glenn Stevens, președintele Macquarie, a declarat că plata către O’Kane se datorează modelului ”consacrat” de împărțire a profitului la afacerea australiană și reflectă munca executivului în stabilirea afacerii cu mărfuri în ultimele două decenii.

”Acesta este un an excepțional, așa că nu este o surpriză că este o cifră excepțională”, a spus el.

În ciuda performanţelor sale în cadrul Macquarie şi a carierei de 28 de ani pe care O’Kane a construit-o, bancherul şi-a anunţat retragerea din bancă, postul său fiind preluat de Simon Wright, care lucrează pentru bancă de 30 de ani şi care se va alătura comitetului executiv de la 1 aprilie.

Schimbarea are loc în contextul în care Macquarie a înregistrat un profit ”substanţial mai mic” la final de 2023, comparat cu anul anterior. În ceea ce priveşte retragerea, O’Kane a invocat o serie de de motive personale.

”Plecarea sa este neaşteptată. Acţiunile noastre au scăzut cu 2%, după anunţarea retragerii, chiar dacă sectorul bancar este în creştere. Evident, piaţa i-a recunoscut şi respectat valoarea”, Jamie Hannah, director al investiţiilor şi pieţelor de capital la Van Eck din Sydney, care deţine acţiuni Macquarie.

Macquarie a intrat pe piaţa americană a gazelor naturale în 2005, prin achiziţia Cook Inlet Energy Supply, iar în 2009 a achiziţionat platforma de tranzacţionare a gazelor naturale a Constellation Energy. O’Kane a construit apoi un sistem de contracte de închiriere care viza reţelele de transport de gaze şi energie, făcând din Macquarie cel mai puternic jucător de pe piaţa americană, potrivit The Millionaire’s Factory, o istorie a Macquarie realizată de Chris Wright şi Joyce Moullakis, publicată anul trecut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed