SENTIMENTUL de PIAŢĂ: Doar trei ore de euforie „after Bin Laden“ în State. La Bucureşti se mai speculează dividendele şi încep pariurile pe deprecierea FP.

Până când  piaţa nu  va „onora“ pariurile privind scăderile de după perioada dividendelor şi ritmul în care vor intra pe piaţă acţiunile nou emise la Fondul Proprietatea, nu se liniştesc apele.

„Piaţa scade pentru că unii se tem că va scădea şi mai mult după ce vor trece zilele de tranzacţii „cu dividend“. Alţii profită de tentaţia scăderilor ca să-şi mai reducă din preţurile medii de cumpărare“, observa, dinainte de predeschiderea Bursei, Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest.

 

Pentru a beneficia de unele dintre cele mai importante dividende din piaţă, ale societăţilor de investiţii financiare  (SIF) şi ale Fondului Proprietatea (FP), investitorii trebuie să le cumpere acţiunile cu cel puţin trei zile dinaintea datei la care trebuie să fie înregistraţi ca acţionari, aleasă în AGA. Acea dată T-3 zile este data „cu dividend“.

Mai sunt vreo 10 zile până la datele de înregistrare ale SIF-urilor şi FP.

„Peste astea toate se adaugă şi specularea acţiunilor FP. A început, teoretic distribuirea de noi acţiuni în contul despăgubirilor şi piaţa speculează scăderea afererntă surplusului de ofertă“, a adăugat Marcel Murgoci.

În State, pe cât de mare este ştirea (despre Bin laden, n.r.), pe atât de puţin are de a face cu câştigurile sau cu economia”, a remarcat Jack Ablin, director de investiţii la Harris Private Bank, pe Wall Street, citat de Associated Press.

 

Câştigurile fuseseră deja făcute în ultimele două săptămâni, după care indicele S&P 500 a atins cele mai înalte niveluri de la declanşarea crizei.

Şi ca să aducă pe toată lumea cu picioarele pe pământ,  Warren Buffet a „decis“ că terorismul nu se termină cu Bin Laden.

 

A VENIT ŞI „sentimentul“ lu Iulian Panait: „Cele mai puternice sectoare ale bursei bucurestene (cel financiar si cel energetie si utilitati) ofera o imagine mixta pe termen scurt si mediu. Pentru sedinta de marti avem asteptari neutre sau usor negative“, spune preşedintele societăţii de consultanţă KTD Invest.

 

Reamintim datele argumentele principale care ar trebui să conducă la reluarea creşterii şi principalele repere tehnice.

 

„Datele fundamentale sunt bune, perspectivele multora dintre companiile importante  listate la bursă – de asemenea,  iar apetitul pentru dividende va aduce la bursă lichiditate (bani, deci valori mari de tranzacţii, n.r.)“, ne-a spus ieri  Adi Lupşan, directorul general adjunct al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Ţintele de creştere  ale indicelui BET Fi  (al societăţilor de investiţii financiare – SIF şi al Fondului Proprietatea – FP) de la 28.000 şi 29.000 rămân valide, dar şi rezistenţa cheie de pe la 26,500, care se opune creşterii.

 

„Corecţia din ultima perioadă s-ar putea termina zilelel acestea. Creşterile din această lună ar putea fi la fel de mari ca la începutul anului, dacă, desigur, nu intervine nimic deosebit pe pieţele externe“, a adăugat Adi Lupşan.

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

SIF-urile şi Fondul Proprietatea sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia, iar FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed