Marcel Ciolacu: UCM Reşita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice, societate deţinută în proporţie de 100% de o altă perlă a economiei româneşti, Hidroelectrica SA

”Ştiu că, de la Revoluţie încoace, românii au văzut cum multe combinate, multe uzine cu tradiţie ale industriei grele româneşti sunt dezmembrate şi vândute la fier vechi. Sau că intră în insolvenţă, aşa cum s-a întâmplat şi cu Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, unde am fost astăzi, cea mai veche unitate industrială din România şi una din cele mai vechi din Europa”, a afirmat Marcel Ciolacu, vineri, într-o postare pe Facebook.

El a subliniat că acest Guvern şi-a asumat că va reindustrializa România, astfel încât să se producă mai mult în ţară.

”Astfel, UCM Reşita a intrat acum într-o nouă etapă prin preluarea de către Construcţii Maşini Hidroenergetice, societate deţinută în proporţie de 100% de o altă perlă a economiei româneşti, Hidroelectrica SA, cel mai mare producător de energie verde din România. Aşa se face că cea mai importantă unitate a industriei grele româneşti, care a activat neîntrerupt timp de peste 250 de ani, duce mai departe, cu ajutorul capitalului românesc şi al celor peste 440 de angajaţi, tradiţia şi experienţa românească în producţia de utilaje şi echipamente industriale”, a adăugat el.

Într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii Hidroelectrica, se arată că evoluţia economiei româneşti din anii 2000 a pus o presiune semnificativă pe piaţa industriei grele, iar ca urmare, UCMR a traversat cea mai dificilă perioadă din cauza condiţiilor nefavorabile de pe piaţă şi a veniturilor reduse, ceea ce a dus inevitabil la intrarea companiei în procedura de insolvenţă, în 2011.

În 11 martie 2024 a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCMR către UCMH, societate nou înfiinţată, care are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica.

Transferul de afacere a inclus preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel, integrarea specialiştilor uzinei din domeniul proiectării, tehnologiei şi al execuţiei, asimilarea know-how-ului aferent proiectelor împreună cu documentaţiile din arhiva proprie a UCMR, drepturi de proprietate intelectuală, precum şi preluarea activelor/dotarilor cu maşini-unelte şi utilaje necesare executării de echipamente noi, complexe sau a reparaţiilor şi retehnologizărilor de echipamente aflate în exploatare.

UCM Reşiţa a realizat echipamentele aferente a peste 80% din sistemul hidroenergetic naţional, punând în funcţiune peste 6.325 MW putere instalată, care reprezintă 326 grupuri hidroenergetice.

”Prin preluarea afacerii UCMR, se realizează o consolidare şi o extindere a capacităţii Grupului Hidroelectrica de a efectua operaţiuni rapide şi eficiente de mentenanţă, în condiţiile în care know-how-ul local pentru astfel de operaţiuni este din ce în ce mai limitat. Astfel, tranzacţia securizează disponibilitatea, continuitatea şi reintroducerea în ciclul economic a unei forţe de muncă specializate în asigurarea funcţionarii optime a hidrocentralelor existente în portofoliul Hidroelectrica”, scrie în comunicat.

Potrivit sursei citate, în perioada 2024-2028 bugetul estimat a fi alocat de către Societatea  de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A. pentru Uzina Constructoare de Maşini Hidroenergetice S.R.L. va  fi de aproximativ 1 miliard de lei. Acest buget se va concretiza în două direcţii:

– 500 milioane lei participare la investiţii directe în UCMH care constau în: investiţii în resursa umană; modernizare capacitate de producţie; modernizare hale de fabricaţie.

– 500 milioane lei lucrări de modernizare, retehnologizare şi mentenanţă la capacităţile de producţie ale Hidroelectrica, lucrări care se vor executa în UCMH.

”Nu cred că există o mândrie mai mare pentru un prim-ministru decât să vină în cea mai veche unitate industrială, cu un istoric de peste 250 de ani. După insolvenţă, în acest moment, avem o stabilitate şi putem vorbi despre un viitor. Vreau să-i felicit pe membrii conducerii companiei, şi pe dumneavoastră, CEO-ul Hidroelectrica care aţi luat această decizie (preluarea UCMR). Hidroelectrica are capital majoritar românesc şi capitalul românesc, de fapt, salvează o fabrică, şi dă o perspectivă. Aici (la UCMH) s-au făcut hidroagregatele de la Porţile de Fier, şi nu numai. Acum, că am văzut că sunt aduse componente de la Porţile de Fier pentru reparaţii, sunt convins că aveţi speranţă, dumneavoastră, cei 440 de oameni care mai activaţi la UCMH, ţinând cont de cât timp aţi aşteptat această perspectivă”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit comunicatului Hidroelectrica.

”Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie a acestei ţări investeşte în UCMH, dă o speranţă oamenilor şi activităţii pe care o defăşurăm. După cum foarte bine ştiţi, suntem cea mai mare companie a ţării, 30% din energie este produsă de noi. Aici la UCMH, cea mai veche unitate industrială, fondată în 1771, au fost fabricate 1461 de locomotive cu abur, inclusiv motoare de navă, şi nu în ultimul rând, peste 300 de hidroagregate. Aş vrea să mulţumesc oamenilor pentru că au avut răbdare în cei 13 ani de insolvenţă. Hidroelectrica înseamnă un nou început”, a declarat CEO Hidroelectrica, Karoly Borbely.

Investiţiile în UCMH au potenţialul de a genera multiple beneficii economice şi sociale. Prin îmbunătăţirea capacităţilor de producţie şi a calităţii echipamentelor, UCMH va deveni un jucător important pe piaţa internaţională, consolidând astfel imaginea României ca hub industrial.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed