Există mașina folosită de o bătrânică din Germania? Răspunsul unui important dealer de mașini

Roxana Brăiloiu, Director Autonom AutoRulate, răspunde întrebărilor noastre legate de preferințele românilor în ceea ce privește mașinile de ocazie.

Money.ro: Românii au o mare apetență la mașinile folosite, dar cu multe dotări. Astfel foarte mulți preferă o mașină rulată față de o mașină produsă local nouă. De ce credeți că suntem în această situație?

Roxana Brăiloiu: Alegerea românilor pentru mașinile folosite, dar cu multe dotări, în detrimentul celor noi produse local, poate fi influențată de mai mulți factori:

  • Prețul: Mașinile second-hand sunt, în general, mai accesibile ca preț decât cele noi. Acest lucru permite cumpărătorilor să obțină un vehicul cu mai multe dotări și caracteristici la un cost mai mic.
  • Deprecierea: Mașinile noi își pierd o mare parte din valoare în primii ani de utilizare. Achiziționând o mașină rulată, cumpărătorii evită această depreciere inițială semnificativă.
  • Echilibrul între preț, confort și siguranță: O mașină rulată cu puțini ani de utilizare, oferă un echilibru între un cost optim, confort și siguranță, prin dotările avute și tehnologia recentă.
  • Oferta variată: Piața de mașini second-hand oferă o gamă largă de modele și mărci, permițând cumpărătorilor să aleagă exact ceea ce își doresc în funcție de preferințele lor. Sunt foarte mulți profesionisti în piață care își oferă o gamă variată de mașini rulate.
  • Accesul la informații: Cu ajutorul internetului și al platformelor de vânzare auto, cumpărătorii pot cerceta și compara ușor diferite oferte, găsind mașini bine întreținute si cu un istoric complet, fiind astfel o tranzactie sigura. Totodată, existând un istoric colectiv de utilzare la nivel de marcă și model, consumatorii pot lua decizii mai informate pentru diminuarea riscului și a problemelor de întreținere a mașinii.

Money.ro: Ce mașină caută românul (când vorbim de mașini rulate)?

Roxana Brăiloiu: Preferințele românilor depind de mai mulți factori și variază în funcție de vârstă, ocupație, sex, numărul de membri ai familiei, etc.

O familie numeroasă va opta în general pentru o Skoda Superb sau un VW Passat, o doamnă sau o domnisoară va alege o masina similară Ford Fiesta, VW Polo, Renault Clio sau Mini Cooper. Un tânăr se orientează mai degrabă spre masini care combină sportivitatea cu accesibilitatea precum: VW Golf, Seat Leon, BMW seria 3, iar antreprenorii deseori aleg SUV, 4×4, mașini cu motoare puternice și cu multiple dotări.

Cu toate acestea, observăm că românii preferă în continuare marca autohtonă Dacia, cele mai apreciate modele fiind Logan și Duster și sunt foarte mulți cumpărători care sunt atenți la valoarea de revânzare a mașinii, alegerea unui model care își păstrează bine valoarea în timp, fiind un factor decisiv.

Totodată, observăm creșterea preocupării românilor pentru impactul asupra mediului și care își caută mașini cu emisii reduse de CO2, hibride sau electrice.


Money.ro: Cine cumpără o mașină de top, dar veche de zece ani, va putea să o întrețină corect? Își fac românii calculele de această manieră?

Roxana Brăiloiu: Achiziția unei mașini de top, veche de zece ani, poate fi o alegere atrăgătoare datorită prețului de achiziție mai mic și a caracteristicilor premium. Cu toate acestea, costurile de întreținere ridicate trebuie luate în considerare. Unii români își fac calculele atent, consultă specialiști și sunt conștienți de aceste costuri, în timp ce alții pot subestima aceste aspecte sau prioritizează prestigiul și imaginea personală. Decizia finală depinde de informarea corectă și de resursele financiare disponibile.
Există însă și cazuri în care cumpărătorii subestimează aceste costuri sau nu le iau în considerare deloc.

Pentru mulți români, deținerea unei mașini de top, chiar și una mai veche, este o chestiune de statut și imagine personală. Acest aspect poate influența decizia de achiziție, chiar dacă implică costuri de întreținere mai mari.

Cumpărătorii mai bine informați pot consulta mecanici sau specialiști în domeniu pentru a evalua starea vehiculului și pentru a estima costurile viitoare de întreținere, înainte de a face achiziția.

Cu cât mașina este mai veche, cu atât pot apărea cheltuieli suplimentare, neprevăzute, indiferent de marcă și model. Sunt foarte puține persoane care iau în calcul aceste cheltuieli suplimentare. Recomandarea noastră este să meargă pe mașini de maxim 5 ani vechime și să respecte planul de mentenanță recomandat de producător. Riscurile cresc o dată cu vechimea mașinii.


Money.ro: Există mașina rulată ”de o bătrânică din Germania”?

Roxana Brăiloiu: Este poate cea mai folosită glumă în domeniul nostru

Poate că există un sâmbure de adevăr în această afirmație, însă nici bătrânicile nu mai sunt ce au fost 😊

Românii trebuie să fie foarte atenți la toate tranzacțiile efectuate, fie că sunt din țară sau din afara țării. Va fi de un real folos implementarea RAR Auto Pass, care reprezintă înființarea și administrarea unui registru electronic care va conține informații esențiale despre fiecare vehicul înmatriculat sau înregistrat în România. Certificatul RAR Auto Pass este un document eliberat de Registrul Auto Român, începând cu 1 Decembrie 2024 la vânzarea autovehiculului, pentru a fi oferit cumpărătorului. RAR Auto Pass va conţine informaţii esenţiale despre istoricul kilometrajului, dar şi despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranţă ale autovehiculului.

Ținând cont că nu avem o bază internațională comună în ceea ce privește istoricul unei mașini, fiecare persoană este responsabilă pentru verificarea cu atenție a mașinii pe care dorește să o achiziționeze.

Money.ro: Cum alegem o mașină rulată? Achiziția de la dealer versus de la persoane fizice.

Roxana Brăiloiu: Alegerea unei mașini rulate poate fi un proces complex, dar informarea corectă și luarea în considerare a mai multor factori te pot ajuta să faci cea mai bună alegere.

Mulți dealeri și vânzători profesioniști oferă garanții pentru mașinile rulate, ceea ce poate oferi un plus de siguranță. De asemenea, mașinile sunt, de obicei, verificate și informațiile transparent comunicate.

Trebuie să ținem cont și de faptul că dealerii au acces la istoricul complet al vehiculului, inclusiv accidente și reparații majore. Deasemnea, mulți vânzători profesioniști oferă opțiuni de finanțare, astfel ca nu mai este nevoie sa mergi la diversi finanțatori pentru a prospecta piața.

Dacă vom alege să cumpărăm o mașină de la o persoană fizică trebuie să înțelegem că nu vom avea o garantie, iar verificarea istoricului respectivei mașini cade în sarcina cumpărătorului și există un risc al respectivei tranzacții .Această tranzacție poate fi mai dificilă și necesită mai mult timp și efort din partea clientului.

Pentru achizițiile de mașini rulate, recomandăm

  1. Apelează la un vânzător profesionist care îți oferă transparență și garanții.
  2. Nu strică niciodată să verifici informațiile primite printr-o platformă de profil specializată
  3. Informează-te despre caracteristicile generale ale mașinii pe care urmează să o cumperi.
  4. Consultă mecanici sau specialiști în domeniu pentru a evalua starea vehiculului și pentru a estima costurile viitoare de întreținere, înainte de a face achiziția.
  5. Optați pentru mașini de maxim 5 ani vechime, care respectă planul de mentenanță recomandat de producător.

Recomandări de achiziție

Money.ro: Ce mașini rulate recomandați în bugetul de 10.000 de euro? Dar în bugetul de 20.000 de euro?

Roxana Brăiloiu: Este o intrebare interesantă și care depinde de foarte mulți factori, cum ar fi: km, an, stare tehnică, transmisie.

Dacă ne raportam la stocul nostru de mașini, cu an minim 2018 – 2019, cu până la 80.000 kilometri, într-un buget de 10.000 Euro recomandăm: Skoda Rapid, Renault Megane, Seat Leon, Hyundai I30, Ford Focus, Renault Captur.

Dacă bugetul crește spre 20.000 Euro, clienții pot opta pentru Skoda Superb, VW Passat, Corolla Hybrid, Nissan Qasqai, VW Tiguan sau Toyota CHR (Hybrid).

Totodată, în același buget și în linie cu tendința de electrificare și protejare a mediului înconjurător, clienții pot opta pentru o mașină electrică precum: Nissan Leaf, Fiat 500, Hyundai Kona, VW ID3.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed