Cât vor plăti românii care vor să își cumpere vechime la pensie, de la 1 iulie

Începând cu data de 1 iulie 2024, salariul minim pe economie va fi majorat la 3.700 de lei. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a detaliat cât vor trebui să plătească cei care doresc să își cumpere vechime pentru pensie după această dată.

Această creștere are implicații semnificative pentru calculul contribuțiilor de asigurări sociale, care sunt direct proporționale cu nivelul salariului minim pe economie.

Calculul contribuțiilor pentru pensii

”De la 1 iunie, salariul minim brut s-a majorat. În prezent, legea prevede în mod clar cum se calculează contribuțiile de asigurări sociale pentru cei care vor să-și cumpere vechime retroactivă”, a explicat Daniel Baciu.

De la 1 iulie oamenii care vor să cumpere vechime vor trebui să plătească la Casa de Pensii 925 de lei pe lună, faţă de 825 de lei cât este în prezent. Aceasta majorare vine în urma creşterii salariului minim brut pe economie care va avea loc pe data de 1 iulie 2024. Această sumă de 925 reprezintă un sfert din salariu.

Conform acestuia, această măsură a fost atât de eficientă încât a fost inclusă și în noua lege a pensiilor. ”Am considerat că trebuie să o permanentizăm, pentru că aveam un act normativ care legifera acest lucru, iar acum este valabil și în noua lege a pensiilor.

A fost un real succes și vrem ca în continuare, cine are această posibilitate, să o facă”, a mai spus Baciu într-un interviu acordat pentru realitatea.net.

Ce se schimbă

Atunci când se încheie un contract de asigurare socială între persoana fizică și casa teritorială de pensii, contribuția de asigurări sociale de 25% se calculează în funcție de salariul minim pe economie. ”De aici pornim.

De la salariul minim, dar se poate plăti și la un salariu mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale persoanei care dorește să aplice la o pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii”, a explicat șeful CNPP.

Astfel, cei care vor să-și cumpere vechime pentru pensie vor plăti mai mult odată cu creșterea salariului minim. Însă, această opțiune rămâne flexibilă, permițând contribuții bazate pe venituri mai mari, dacă persoana respectivă își permite acest lucru.

Acest sistem oferă o oportunitate pentru cei care, din diverse motive, nu au reușit să acumuleze suficientă vechime în muncă, permițându-le să compenseze perioadele lipsă și să își asigure o pensie mai bună la bătrânețe.

În concluzie, majorarea salariului minim pe economie la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024 va avea un impact direct asupra contribuțiilor pentru pensii, dar oferă și o oportunitate celor care doresc să își completeze vechimea necesară pentru a beneficia de pensie în sistemul public. Această măsură reflectă eforturile continue de a ajusta și îmbunătăți sistemul de pensii din România, adaptându-se la realitățile economice actuale și la nevoile cetățenilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed