Serbia va da un răspuns României în mai 2010 în privinţa celor două hidrocentrale cu Bulgaria

„De 35 de ani există discuţiile dintre România şi Bulgaria privind acest proiect al celor două hidrocentale pe Dunăre. Doar că dacă vrem să facem acest proiect cu Bulgaria, trebuie să anunţăm şi partea sârbă, pentru că viitoarele hidrocentrale vor procesa şi potenţialul energetic al Serbiei. Mai precis, fiecare parte o informează pe cealaltă dacă vrea să facă noi exploatări pe Dunăre, pentru că este un potenţial energetic comun”, a afirmat Mihai David, după semnarea pocesului verbal a celei de-a 80-a Comisii mixte româno-sârbe, pentru hidrocentrala de la Porţile de Fier.

Directorul general al Hidroelectrica a mai spus că discuţiile cu Bulgaria sunt la început şi că, în luna mai 2010, la următoarea întâlnire cu partea sârbă, vor primi un răspuns.

La rândul său, Dragomir Markovici, directorul general al producătorului de stat de energie din Serbia, Elektroprivreda, a spus joi că a fost informat de proiectul României cu Bulgaria şi că are nevoie de puţin timp să se gândească.

Fluviul Dunărea, dacă ar fi amenajat de la Baziaş la Măcin, ar avea un potenţial de 22TWh pe an. În prezent, România exploatează pe Dunăre 6,5-7 TWh pe an. De asemenea, potenţialul neamenajat al Dunării, pe segmentul dintre Porţile de Fier şi graniţa dintre Serbia şi Bulgaria, este de 400GWh.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei. Compania are peste 5.000 angajaţi.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 26% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Compania administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed