Sfaturi pentru proaspeții absolvenți de medicină veterinară

Absolvirea facultății de medicină veterinară este o realizare uriașă, însă urmează multe provocări și, deși începutul carierei este un moment plin de entuziasm, nu este întotdeauna unul ușor.

Care sunt sentimentele unui proaspăt absolvent de medicină veterinară? Cel mai probabil aceasta se simte ușurat, entuziasmat, fericit, informat, realizat și mândru, însă în egală măsură se simte și anxios, obosit și copleșit.

Numai cei care experimentează situația dificilă a medicului veterinar începător pot înțelege cu adevărat. Două lucruri te ajută să te dezvolți în această perioadă: mentorii înțelepți și perspectiva. Evită posturi suprasolicitante pe o ambulanta veterinara sau servicii cu gardă de noapte, cel putin la inceput. Poate că financiar, banii te vor motiva, dar pe termen lung, satisfactia jobului trebuie să fie cea care te motiveaza și nu banul.

Iată cele mai importante 3 sfaturi ale noastre pentru noii absolvenți ai școlii veterinare pentru a prospera în timp ce încearcă să profite la maxim de noua lor carieră:

1. Fiți inventivi

“Profesia noastră se confruntă cu o criză de sănătate mintală bine documentată. O bază pentru fericirea profesională poate fi, fără îndoială, descrisă într-un singur cuvânt: încredere. Dedicarea următoarelor luni educației continue vă va fi de folos atât pe plan personal, cât și profesional”, ne spune dr. Sonia Besleaga – medic veterinar în cadrul JoyVet – cabinet veterinar Bucuresti.

Facultatea de medicină veterinară oferă o bază vastă de cunoștințe, dar fiecare absolvent are lacunele sale și abilități diferite de a aplica eficient aceste cunoștințe. Puteți accelera procesul de învățare văzând fiecare caz nou ca pe o oportunitate.

Începând de acum, fiecare caz pe care îl veți vedea va fi primul vostru caz. Atunci când răspunderea începe și se oprește la voi, lucrurile se schimbă. Urmează primele voastre cazuri de vărsături, de diabet și de traume auto.

Pentru că nimic nu consolidează mai bine învățarea decât aplicarea practică a cunoștințelor, folosiți această perioadă în avantajul vostru. Păstrați liste de cazuri și investiți primele 12 luni de la terminarea școlii dedicându-vă procesului de învățare practică.

2. Evitați capcana aglomerării

Unele medii veterinare au, din păcate, o problemă de cultură – multe cabinete predică o cultură în care viața ajunge pe ultimul loc, în care a sta ore peste program nu este doar normal, ci și așteptat. Această cultură este periculoasă, iar noua generație de medici veterinari are potențialul de a o schimba. Lucrul într-o clinica veterinara non stop este poate unul dintre cele mai epuizante joburi ca veterinar, de aceea este important să ai o viață echilibrată. 

Burnout nu este o problemă care poate fi rezolvată cu ușurință odată ce se instalează, dar poate fi evitată în mod conștient. Este important să vă ocupați de familie, prieteni și timp personal pentru că acest lucru vă va aduce beneficii în ceea ce privește sănătatea mintală, ceea ce, în cele din urmă, este benefic pentru voi, pentru cabinetul vostru și pentru pacienții vostri.

3. „Suntem mai mici decât putem înțelege”

În cele din urmă, perspectiva contează. Vă veți confrunta cu multe zile profesionale cu suișuri și coborâșuri emoționale, însă puteți învăța cum să rezistați. Oricare ar fi următoarea voastră criză, există o mare probabilitate ca aceasta să nu fie atât de mare pe cât credeți.

Nu uitați că medicina veterinară este o călătorie de învățare și de dezvoltare care durează toată viața. Rămâneți pasionați, curioși și dedicați să oferiți cea mai bună îngrijire pacienților voștri.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed