SHAORMA, la mâna europarlamentarilor. Ce se poate schimba

Adivitii alimentari pe bază de fosfați sunt interziși, cu mici excepții, în Uniunea Europeană încă din 2008. Asta nu a împiedicat dezvoltarea industriei fast-ood. Parlamentul European spune că în țările membre nu e verificată suficient de riguros implementarea legislației comunitare”, relatează Alexandra Albu, corespondent Digi24.

Statele membre nu și-au respectat îndatoririle, iar acum Comisia Europeană vrea să permită folosirea acestor aditivi pe viitor. În loc să se asigure că firmele fac ceea ce ar trebui să facă, preferă să schimbe legislația”, spune Christel Schaldemose, Comisia pentru Siguranță Alimentară.

Comisia parlamentară pentru siguranță alimentară citează un studiu din 2012 care arată că folosirea aditivilor pe bază de fosfați în preparate din carne crește riscul apariției unor afecțiuni cardiovasculare. Și mai există o capcană, acești aditivi rețin lichid, ceea ce înseamnă că ajungeți să cumpărați apă la preț de carne”, relatează Alexandra Albu, corespondent Digi24.

„Fosfații prelungesc durata de valabilitate a cărnii, adică o conservă pe termen mai lung. Pentru comercianți ar fi mai simplu, folosind acești aditivi, să se asigure că nu sunt transmise bacterii. Știm însă că sunt și foarte multe restaurante care servesc kebab făcut din carne proaspătă și în acest caz nu e necesară folosirea fosfaților”, spune Christel Schaldemose, Comisia pentru Siguranță Alimentară.

„Nu se va schimba nimic. Situația rămâne aceeași ca până acum, dar poate vom vedea mai multe țări respectând legislația europeană”, adaugă ea.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed