Sindicaliștii din învățământul preuniversitar intră miercuri în grevă de avertisment! Statisticienii protestează la sediul PSD

UPDATE Ora 10.00: Salariați ai Institutului Național de Statistică protestează în fața sediului central al PSD de pe Șoseaua Kiseleff din Capitală.

Aceștia au anunțat că vor protesta la PSD până la ora 12.00, după care urmează să meargă și la sediul PNL.

Statisticienii reclamă „discriminările salariale”.

„Acţiunea are ca scop sensibilizarea decidenţilor politici ai ţării asupra problemelor cu care se confruntă statisticienii şi pentru stoparea discriminărilor salariale pentru familia ocupaţională administraţie şi aplicarea majorărilor salariale conform legii de salarizare. În prezent, la nivel naţional sunt aproximativ 2.000 de posturi de statisticieni, dintre care cca. 1600 ocupate. Aceştia nu solicită venituri suplimentare pentru această categorie, ci doar respectarea Legii 153/2017, lege care reglementează în mod expres ca până în anul 2022 să se reducă discriminările salariale la nivelul familiei ocupaţionale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie.

Știrea inițială: Salariaţii din învăţământul preuniversitar membri ai celor două federaţii reprezentantive – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” – intră în grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00-13:00, potrivit unui comunicat remis de cele două organizaţii sindicale, transmite Agerpres.

Decizia încetării temporare a lucrului a fost luată de FSLI şi de FSE „SPIRU HARET” după referendumul intern desfăşurat de cele două organizaţii în perioada 17 decembrie 2021 – 14 ianuarie 2022.

Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru rezolvarea nemulţumirilor acestora, se menţionează în comunicat.

Solicitările sindicatelor din învăţământul preuniversitar sunt: acordarea de la începutul anului curent a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din PIB pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative reparatorii prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017.

Sindicatele mai solicită Guvernului acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

În același timp, salariaţi ai Institutului Naţional de Statistică (INS) pichetează, miercuri, sediul PSD, pentru a atrage atenţia asupra „discriminărilor salariale” la care sunt supuşi statisticienii şi pentru a cere aplicarea majorărilor salariale conform legii privind salarizarea personalului din instituţii publice, informează News.ro.

Acţiunea de protest de miercuri este programată să se desfăşoare între orele 10.00 şi 12.00, la sediul PSD din Capitală, şi va continua cu pichetări la sediile celorlalte partide, în ordinea descrescătoare a numărului de mandate pe care acestea le deţin în Parlament.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed