Sindicatele din Educaţie spun că nu vor accepta variantele de reducere a cheltuielilor cu personalul

„S-a economisit destul prin neaplicarea legii majorării salariilor, neacordarea celor 100 de euro pentru materialele didactice şi disponibilizările cerute de minister. Ceea ce ne cere acum guvernul, prin vocea ministrului de Finanţe, contravine şi Pactului pentru educaţie, în care învăţământul este considerat o prioritate naţională, şi acordului semnat în 6 mai, prin care am suspendat protestele”, a declarat, pentru NewsIn, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN), Constantin Ciosu.

Potrivit reprezentantului FEN, sindicaliştii spun că vor aştepta să discute cu ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru a vedea ce propuneri are aceasta cu privire la micşorarea cheltuielilor cu personalul. „Apoi, vom decide cum să acţionăm, însă, în niciun caz, nu vom accepta variantele anunţate de ministrul Finanţelor”, a mai spus Ciosu.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat, sâmbătă, că fiecare minister va decide, împreună cu angajaţii, modalitatea ajustării cheltuielilor cu personalul, având la dispoziţie acordarea de zile libere, reducerea programului de lucru sau micşorarea temporară a salariului.

Întrebat la finalul şedinţei de guvern ce s-a decis în legătură cu găsirea unei modalităţi legale pentru trimiterea în concediu fără plată a angajaţilor din sistemul bugetar timp de 10 zile, Pogea a anunţat că fiecare minister va avea libertatea să decidă cea mai bună metodă de economisire a cheltuielilor cu personalul.

„Vom lăsa la latitudinea ordonatorilor principali de credite să ia măsurile corespunzătoare în contextul legal de care beneficiem, astfel încât ajustarea acestor cheltuieli cu circa 15,5% în medie pe lună să se poată face. Am găsit, cred, soluţia legală, am ţinut cont şi de sugestiile pe care le-am primit şi din mediul privat şi de la sindicate şi aşa cum am promis, cred că calea cea bună am identificat-o. Calea cea bună este următoarea: în primul rând vom lua măsuri cu caracter temporar, va fi o măsură cu caracter temporar, generată de criză. În al doilea, în urma discuţiilor cu angajaţii, ei pot să-şi ia zile libere sau o combinaţie de zile libere, cu reducerea programului de lucru, sau dacă există şi alte măsuri de ajustare a cheltuielilor, cu salariile, rămâne ca fiecare ordonator de credite, şef de instituţie, împreună cu salariaţii să ia această măsură”, a precizat Pogea, arătând că măsurile de reducere a cheltuielilor cu personalul din sistemul public prin acordarea de zile libere sunt incluse în ordonanţa privind rectificarea, adoptată sâmbătă.

Pogea reiterat că această măsură este absolut necesară şi a făcut un apel la înţelegere din partea angajaţilor statului. „Fac apel la sistemul public să înţeleagă că este o situaţie deosebită, o măsură necesară şi nu este ambiţia cuiva, am spus că o s-o facem respectând legalitatea, nu putem s-o facem în afara legalităţii. (…) Fac apel la salariaţi să înţeleagă că această măsură e generată de factori externi pe care îi cunosc, criza economică, iar asigurarea funcţionalităţii serviciilor publice depinde de fiecare dintre noi şi de înţelegerea pe care o vom găsi în raport cu cetăţenii”, a adăugat ministrul de Finanţe.

Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea pe un proiect de Lege care prevede că ordonatorii principali de credite pot decide dacă angajaţii vor avea 10 zile de concediu fără plată în intervalul septembrie – noiembrie, măsură în urma căreia ar urma să se economisească la buget 1,5 miliarde lei, potrivit calculelor Finanţelor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed