Numărul de turişti din Băile Herculane a scăzut în ultimii ani cu 20%,din cauza lipsei investiţiilor

"Scăderea numărului de turişti în acest an, ca şi în ultimii trei-patru ani, se datorează nu atât crizei economice, cât faptului că o parte din hotelurile societăţii Hersules – Argirom Group, au ajuns într-un asemenea hal de degradare, încât au fost scoase din circuitul turistic. Este vorba de hotelurile Minerva, Afrodita, Diana, precum şi cele din centrul istoric al oraşului, adică Hotelul Traian, care aparţine Ministerului Sănătăţii, Decebal şi Apollo, Pavilioanele 5 şi 6, care sunt închise de câţiva ani", a spus primarul Nicuşor Vasilescu.

Potrivit acestuia, capacitatea de cazare a hotelurilor enumerate este de aproximativ 2.000 de locuri, adică exact 20% din capacitatea de cazare la nivelul oraşului, care este de 10.000 locuri.

În prezent, în staţiune nu mai există hoteluri cu capital de stat. Toate unităţile de cazare care au aparţinut întreprinderilor de stat (fosta Întreprindere Balneară şi de Turism Herculane – IBTH şi Uniunea Generală a Sindicatelor din România- UGSR) sunt acum în proprietatea Hercules Argirom Group şi SC Sind România, societăţi cu capital privat, a menţionat Nicuşor Vasilescu.

"Deşi aceste societăţi sunt cu capital privat, activitatea acestora este în atenţia administraţiei publice locale, deoarece ele deţin cea mai mare parte a infrastructurii de turism din staţiune (inclusiv hotelurile Roman şi Hercules, care sunt funcţionale – n.r). Lipsa investiţiilor în întreţinerea sau ridicarea gradului de confort al unităţilor acestor societăţi este vizibilă, administraţia locală încercând, prin mijloacele legale care-i stau la dispoziţie, să redreseze această situaţie. S-a apelat chiar şi la măsura aplicării de amenzi contravenţionale la legislaţia referitoare la disciplina în construcţii. Am făcut demersuri la organele în drept, Ministerul Culturii şi Cultelor, Institutul Naţional al Monumentelor Istorice, Ministerul Turismului, pentru scoaterea clădirilor din patrimoniu, cele situate în centrul istoric al staţiunii, din proprietatea sau administrarea actualelor societăţi şi trecerea în domeniul public sau privat al consiliului Local Băile Herculane. Din această cauză, nu putem accesa fonduri pentru reabilitarea acestor clădiri-emblemă ale staţiunii Băile Herculane, pentru că nu sunt în proprietatea administraţiei publice locale", a explicat primarul oraşului.

De asemenea, Vasilescu a precizat faptul că Primăria doreşte să ia în administrare Hotelul Decebal şi Pavilionul 12, în contul datoriei companiei Hercules către bugetul local Băile Herculane.

"În ceea ce priveşte Hotelul Decebal, Consiliul Local al oraşului Băile Herculane a solicitat, pe cale legală, dreptul de premţiune la vânzarea imobilelor din centrul istoric al staţiunii, astfel ca în contul sumelor datorate de Hercules – Argirom Group către bugetul local (impozitele pe teren şi clădiri), imobilele Hotel Decebal şi Pavilion 12 să treacă în patrimoniul Consiliului Local Băile Herculane", a spus primarul Vasilescu.

Populaţia staţiunii Băile Herculane este de circa 6.200 locuitori, iar în perioada de vârf a sezonului turistic, aceasta depăşeşte 11.000.

Sursa: Newsin

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed