Cele trei complexuri energetice din Oltenia taie din achiziţii, ca măsură anti-criză

Astfel, Complexul Energetic Craiova a sistat orice fel de achiziţii şi se axează doar pe investiţiile de mediu pe care trebuie să le facă.

"Achiziţiile de orice fel au fost sistate, ca măsură anti-criză, pentru că în această perioadă trebuie să manifestăm o atenţie foarte mare în faţa crizei. De investiţiile de mediu nu ne atingem, acelea rămân valabile. Sunt probleme cu cash-flow-ul. Fiecare se protejează cum poate în aceste condiţii de criză. Am făcut doar achiziţiile pentru producţie, în timp ce achiziţiile conexe au fost tăiate cu totul, de exemplu cele privind dotaţiile pentru echipamente, necesare fără montaj, precum echipamentele de informatică, de măsură şi control, maşini, utilaje", a declarat Agenţiei NewsIn directorul general al CE Craiova, Constantin Bălăşoiu.

Acesta a mai spus că, în plus, s-a majorat şi durata de încasare a creanţelor, de la maximum 80 de zile, înainte, la 143 zile în prezent. "De aceea, acum nu mai facem plăţile la 70 de zile, ci la 93 de zile", a afirmat Bălăşoiu.

La rândul lor, reprezentanţii CE Turceni spun că au decis să-şi reducă din cheltuieli prin încheierea unor acte adiţionale la contractele încheiate pentru achiziţii, prin care cantitatea cumpărată este diminuată cu 20%.

"Am făcut acte adiţionale la contractele pentru achiziţia de materie primă, materiale, prestări servicii, contracte încheiate în decembrie 2008, prin care să diminuăm cu 20% cantitatea achiziţionată. Am luat această decizie din cauza crizei, pentru că şi cantitatea de energie electrică produsă s-a diminuat. Sperăm, însă, ca producţia de electricitate să crească în viitor", a declarat pentru NewsIn directorul financiar al complexului, Octavian Laurenţiu Graure.

Potrivit acestuia, cheltuielile au fost corelate cu veniturile. "Astfel, am redus automat cheltuielile", a spus Graure, care a adăugat că bugetul alocat pentru investiţii nu va fi afectat.

Şi Complexul Energetic Rovinari a decis să taie din achiziţii, cu 10%.

"Pe fondul crizei economice, o parte din achiziţii au fost tăiate cu 10%. Au rămas numai acelea care sunt prioritare. Şi tăiem din achiziţiile care nu influenţează procesul de producţie Am fost nevoiţi să luăm aceste măsuri, din cauza crizei", a declarat pentru NewsIn directorul general al companiei, Gheorghe Daviţoiu.

Acesta a mai spus că investiţiile anunţate nu vor fi reduse.

Complexul Energetic Craiova a avut în primul semestru un profit net de un milion lei, de 17 ori mai mic, iar producţia companiei a scăzut cu 18%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pe fondul crizei economice. În primul semestru din acest an, producţia complexului a fost de 1850 GWh, pe când în semestrul I din 2008, aceasta s-a ridicat la 2258 GWh. Diferenţa a fost cauzată de scăderea volumului de activitate. Pe fondul crizei economice, a scăzut producţia, dar şi livrările companiei.

De asemenea, profitul net al Complexului Energetic Turceni a fost în primul semestru al acestui an de 18 milioane lei, aproape de cinci ori mai mic faţă de cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, iar producţia în scădere cu circa 24%, din cauza reducerii consumului de energie. Cantitatea de energie produsă în primul semestru din 2009 a fost de 2779 GWh, faţă de producţia realizată în primele şase luni din 2008, când a fost de 3638 GWh. Diferenţa se datorează reducerii consumului de energie la nivel naţional.

La rândul său, Complexul Energetic Rovinari a avut în semestrul întâi din 2009 un profit net de 2,17 milioane lei, de 20 de ori mai mic decât profitul net realizat în aceeaşi perioadă din 2008, când a înregistrat 43,94 milioane lei, ca urmare a investiţiilor realizate. În semestrul I din acest an, CE Rovinari a produs 2581 GWh, faţă de 2759 GWh produşi în primul semestru din 2008, ceea ce reprezintă o scădere de 6,4%.

Împreună, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din ţară.

Sursa: Newsin

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed