Sindicatul Europol cere demisia lui Virgil Spiridon, adjunctul IGPR, după ce a constrâns agenții cu master profesional să ocupe alte locuri față de cele de proveniență

Un nou scandal are loc în Poliția Română! Reprezentanții sindicatului Europol cere demisia Adj. insp . gen. al Poliției Române, Chestorul Virgil Spiridon, pentru acțiunile de intimidare, amenințare și constrângere a agenților care au absolvit masteratul profesional, pentru a-i determina să ocupe alte locuri, în alte IPJ-uri, față față de cele de proveniență.

„În iulie 2023 am avut prima promoție de absolvenți ai masteratului profesional organizat de Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”. Acest program educațional s-a vrut a fi o copie a modelului de succes adoptat de alte structuri precum SRI sau SIE. Diferența majoră însă, între masteratele profesionale de la aceste structuri de informații și ceea ce a gândit MAI, este că la ei recrutarea se realizează anterior examenului propriu-zis , pe baza unor criterii pragmatice, obiective, adaptate la nevoile pe care instituția le are. Asta în timp ce noi, avem o copie „chinezească” pe care a trecut-o fostul ministru, Lucian Bode, în planul de guvernare, ca să dea bine.

De ce spunem acest lucru, pentru că în forma inițială, cei din MAI nu și-au dorit sub nicio formă ca agenții de poliție, care deja aveau o pregătire de bază și cunoșteau sistemul, să poată avea acces la acest program și să devină ofițeri. Mai mult decât atât, pentru ca un doritor să participe la examenul organizat pentru masteratul profesional trebuie să aibă o facultate de minim 4 ani. Poate fi evident dreptul, dar pot fi și facultăți precum inginerie, automatică și calculatoare sau orice alte specializări care sunt prevăzute cu cel puțin 240 credite (4 ani).

Doar că, după primul eșec înregistrat în 2021, când MAI și Academia de Poliție nu au reușit să acrediteze masteratul profesional la ARACIS, evident și din cauza limitării nejustificate a posibilității agenților de a se înscrie la acest program educațional, în anul următor au fost nevoiți să elimine această interdicție. Surpriza a fost că din 75 de locuri scoase, 69 au fost declarați câștigători agenți și subofițeri din MAI, spre dezamăgirea conducerii MAI de la acea vreme.

Acesta este și motivul pentru care, înainte cu o săptămână de festivitatea de absolvire, a fost impusă o listă de repartiție prin care peste 80% din candidați nu mai aveau locuri la IPJ-urile de origine. Aceasta listă reprezintă de fapt modalitatea în care conducerea MAI a încercat să îi pedepsească pe agenții/subofițerii “impertinenți” care și-au permis să ocupe locurile destinate pentru pilele din afara sistemului care voiau într-un an să devină ofițeri, dar și un exemplu despre ce ar putea păți viitor agenții/subofițerii care vor dori să se mai înscrie.

În ziua repartiției însă, cu o determinare pe care rar ne-a fost dat să o vedem, 60 dintre cei 75 de candidați au refuzat să opteze pentru unul dintre locurile puse la dispoziție de IGPR și au solicitat să se întoarcă la unitățile de origine. Atenție! Toți acești agenți au rapoarte aprobate de la unitățile lor din care provin, prin care sunt scoși de la locul de muncă justificat de interesul instituțional. Cu alte cuvinte, instituția le-a aprobat participarea angajaților justificat de faptul că pleacă agenți și se întorc ofițeri.

După ora 14:00 când începuse repartiția și colegii au refuzat alte locuri, cei trimiși de IGPR în comisie, printre care și chestorul de poliție Virgil Spiridon, adjunctul inspectorului general al Poliției Române, au încercat toate tertipurile pentru a-i determina prin abuz și hărțuire să aleagă alte locuri. De la faptul că i-a convocat pe platou, la 39 de grade, unde li s-a adus la cunoștință că „nu va fi bine” dacă își mențin această atitudine, până la faptul că au fost scoși din sală și rechemați de mai multe ori. Au rezistat eroic de la ora 14:00 până la ora 18:00 când, în lipsa reprezentanților Sindicatului EUROPOL care au părăsit incinta Academiei de Poliție știind că s-a finalizat activitatea de repartiție, au fost chemați din nou în sală și au fost amenințați la modul cel mai direct, că dacă nu acceptă un loc din listă, se vor întoarce a doua zi tot agenți la structurile din care provin, nu vor mai participa la absolvire, iar cei 6 civili să meargă să își facă bagajele și să părăsească Academia de Poliție pentru că au încheiat orice colaborare.

Suntem conștienți că s-au dat telefoane membrilor comisiei care sunau ceva de genul: „de ce nu sunteți în stare să îi obligați să aleagă?”, „nu vă întoarceți la birou până nu rezolvați situația” sau „o să transmitem mai departe că nu aveți capacitatea de a gestiona o mână de agenți”. Acestea au fost frânturile de mesaje care se auzeau pe toată durata zilei cât a durat repartiția.

Cu toate acestea, să ajungi tu, chestor de poliție, adjunct al inspectorului general, să minți cu nerușinare, să ameninți și să intimidezi polițiștii, să îți bați joc de destinele lor și să te joci cu cariera acestora, este sub demnitatea umană. Chestorul de poliție Virgil Spiridon, a uitat de funcția pe care o ocupă, de principiile decenței și a fost dispus să recurgă la acest gest josnic pentru a pune presiune pe absolvenți, majoritatea dintre ei cu familii acasă și cu situații dificile, pentru ca în cele din urmă să fie determinați să aleagă o poziție de pe lista de locuri pusă la dispoziție de IGPR.

La fel de mișelește, secretarul de stat Bogdan Despescu a găsit toate tertipurile pentru a justifica faptul că această listă nu poate suporta modificări pentru că doar în anumite județe este lipsă de personal. Asta în condițiile în care știm cu toții că la ce deficit înregistrăm, un ofițer în plus sau unul în minus nu schimba cu nimic datele problemei. Să nu mai vorbim că locurile pe care nu a vrut să le pună la dispoziție absolvenților masteratului, vor fi ocupate la examenul de TCO din toamnă. Deci scopul lui a fost să distrugă destinele unor polițiști care acum, ca urmare a unor modificări ce au intervenit după începerea masteratului, au interdicție de a se mai muta din județele unde au fost repartizați timp de 5 ani.

Pentru faptele chestorului de poliție Virgil Spiridon, adjunctul inspectorului general al Poliției Române, pentru tentativa de mușamalizare a conducerii IGPR, pentru faptul că purtătorul de cuvânt al IGPR a mințit când a susținut public faptul că nu au fost amenințați absolvenții că vor fi trimiși acasă ca și agenți, chiar dacă au finalizat masteratul profesional, CEREM PUBLIC DEMISIA domnului Spiridon și solicităm ministrului Cătălin Predoiu să declanșeze de urgență cercetarea disciplinară”, au transmis reprezentanții Europol.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed