Sistemul bancar românesc a avut cea mai mare rentabilitate din UE în 2008 (VIDEO)

Băncile româneşti au unele dintre cele mai ridicate marje de dobânzi din regiune, arată statisticile Băncii Centrale Europene. Pe sectorul companiilor, diferenţa dintre dobânda la creditele în lei şi la depozite era în octombrie de 7,1%, cifră de două ori mai mare decât în Polonia, de exemplu.

În plus, România a intrat în recesiune mai târziu decât alte ţări. Iată că şi în 2009, marjele de dobândă ale băncilor româneşti pe creditele şi depozitele în lei sunt mult peste cele din regiune. Pe segmentul companiilor, diferenţa dintre dobânda la creditele în lei şi cea la depozite a fost în octombrie de 7,1%, arată datele Băncii Centrale Europene.

 În februarie 2009, când dobânzile la lei au atins maximul în România, marja era de 4,2%. Şi în ţările din regiune, diferenţa dintre dobânzile la credite şi cele la depozite a avansat, însă rămâne mult sub România. În Polonia, marja era în octombrie de 3,5%, iar în Cehia, de 3,25%.

În Bulgaria, în urmă cu două luni marja era de 4,7%. Datele se referă la împrumuturile şi economiile în monedă locală. Diferenţa dintre dobânzi arată banii încasaţi direct de o bancă, din care se deduc ulterior costurile cu salariaţii şi alte costuri precum cele de gestionare a portofoliilor. Ce rămâne, este profitul băncii.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrarii pe site pentru comentarii. Acum îti poti exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai usor. Comenteaza si tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed