Sondaj INSCOP: Geoană ar câștiga primul tur al alegerilor prezidențiale

0

Un sondaj al INSCOP arată că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26%. Pe locul doi se află prim-ministrul Marcel Ciolacu (24%), iar pe locul trei este liderul AUR, George Simion, cu 13%.

Sondajul a fost făcut în perioada 14 februarie-5 martie și măsoară principalii candidați în cursa pentru prezidențiale, dar și părerea despre figurile politice, conform Digi24.

Mircea Geoană, Laura Codruța Kovesi și Emil Boc se regăsesc în topul figurilor politice. Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, figurează, de asemenea, în rândul celor cinci personalități politice apreciate de români.

La capitolul intenție de vot în primul tur al alegerilor prezidențiale, Mircea Geoană ar reuși să obțină cel mai bun rezultat în calitate de candidat independent. Astfel, bătălia în turul doi ar urma să fie purtată cu candidatul PSD, Marcel Ciolacu.

De asemenea, sondajul realizat de INSCOP indică și patru situații posibile pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

În acest sens, respondenții au fost întrebați pe cine ar vota dacă mâine ar avea loc al doilea tur al alegerilor prezidențiale și candidații ar fi următorii: Mircea Geoană sau Marcel Ciolacu; Geoană sau Kovesi; Geoană sau George Simion; Marcel Ciolacu sau Nicolae Ciucă.

Mircea Geoană a fost favoritul respondenților în cazul primelor trei situații, iar Marcel Ciolacu ar câștiga posibila confruntare cu Nicolae Ciucă.

Referitor la alegerile parlamentare, PSD este lider în intenția de vot, urmat de PNL și AUR.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 2.000 de respondenți, prin intermediul unor interviuri față în față. Marja de eroare este de +-2,2%.