Spitalul modular Covid de la Lețcani rămâne închis, deși spitalele sunt copleșite! Ce lipsește

0
12

Se amână, din nou, redeschiderea Spitalului Modular de la Lețcani, județul Iași. Acesta va fi repornit doar după remontarea stocatorului (rezevor) de oxigen, care a ajuns noaptea trecută, a declarat directorul Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi, potrivit agenției Rador.

Potrivit acestuia, cele patru fabrici de oxigen din dotarea spitalului sunt insuficiente pentru o bună funcționare a secțiilor de terapie intensivă și nu există disponibilitatea furnizorilor de a procura tuburi de oxigen.

Acest aparat lipsește, deși spitalul modular a fost dat în uz în urmă cu peste un an și erau cunoscute problemele legate de alimentarea cu oxigen. Până acum, în ciuda creșterii periodice a numărului de cazuri de Covid, autoritățile locale nu au cumpărat acest aparat. Spitalul de la Lețcani e în subordinea Consiliului Județean.

”La unitatea de la Lețcani se fac în continuare eforturi pentru a fi deschisă. Problema este că nu avem o soluție alternativă pentru oxigen deoarece nu a fost instalat încă stocatorul de oxigen, iar o soluție cu tuburi nu este posibilă pentru că nu sunt suficiente tuburi, dat fiind consumul imens de oxigen în toate spitalele care tratează pacienți COVID. În funcție de viteza cu care firma va instala stocatorul vom avea și alternativa de terapie cu oxigen și se vor putea interna primii pacienți acolo”, a spus Vasile Cepoi.

În ultimele două zile, au fost instruiţi trei medici și 8 asistenți care au specialitatea de terapie intensivă și au fost detașați, la Leţcani, încă 17 asistenți din alte specializări medicale. Pe de altă parte, s-a făcut o solicitare la Ministerul Apărării Naționale ca la Spitalul modular de la Lețcani să fie detașați încă 10 medici militari și 10 asistenți.

Reamintim că Spitalul de Boli Infecțioase din Iași asigură conducerea Spitalului Modular de la Lețcani, dar reprezentanții Ministerului Apărării Naționale vor coordona activitățile medicale. Vasile Cepoi a confirmat faptul că în această dimineață toate locurile din secțiile de unități de primiri urgențe și terapie intensivă din spitalele din Moldova sunt ocupate integral.