Statele europene ascund faptul că țigările electronice sunt varianta mai bună pentru fumători

El a susținut că țigările electronice nu sunt răspunzătoare direct de apariția cancerului, a afecțiunilor respiratorii sau a astmului: ”Nu există niciun studiu serios care să demonstreze cât de puțin cauzalitatea dintre fumatul cu aerosoli și orice boală”.

Mare parte dintre fumătorii europeni, printre care și cei români, primesc informații false în care li se prezintă faptul că țigările electronice sunt cele mai nocive produse din acest domeniu, explică din cinci în cinci minute, în orice conversație, grecul Konstantinos Farsalinos. Profesorul este unul dintre cercetătorii care, de câțiva ani, vrea să învețe publicul european că fumatul electronic este mult mai sănătos față de cel tradițional.

Konstantinos Farsalinos

”Mi se întâmplă des să fumez o țigară electronică alături de persoane care fumează țigări din trabuc. Destul de des acești fumători îmi spun, în timp ce trag un fum din țigara din tutun, că nu e bine ce fac pe sănătatea mea, că nu e bine să fumez țigări electronice, că îmi fac rău. Informațiile false despre țigările electronice sunt așa de multe, încât mare parte din public crede că aceste produse sunt nocive”, spune acesta cu năduf. Konstantinos Farsalinos a fost prezent în România la evenimentul Harm Reduction Summit – a European discussion about vaping, desfășurat pe 20 iunie în București, la Hotel Marriott.

 

Oamenii nu știu adevărul

Konstantinos Farsalinos este doctor MD la Onassis Cardiac Surgery Center, Universitatea din Patras și la National School of Public Health din Grecia. Ultimul deceniu și l-a dedicat și limpezirii unuia dintre cele mai importante scandaluri de sănătate, așa cum spune acesta, legat de apariția țigărilor electronice.

”Majoritatea fumătorilor cred că țigările electronice conțin tutun, ceea ce nu este adevărat. Țigările electronice nu conțin tutun. Conțin nicotină extrasă din tutun, dar nu tutun. Nu este corect să spunem că o țigară electronică înseamnă tabac, tot așa cum nu este corect să spunem că bio-combustibilii sunt legume sau cereale pentru că se extrag din porumb, spre exemplu”, a explicat Konstantinos Farsalinos.

Grecul spune că nu înțelege de ce statele europene, prin care și România, nu depun efort pentru a educa populația fumătoare. ”Nu există un produs mai sănătos pentru un fumător decât țigara electronică. Sau dacă vreți, mai sănătos decât țigara electronică este să nu se fumeze deloc”, spune Konstantinos Farsalinos.

El mai adaugă că miturile conform cărora țigările electronice îi fac pe tot mai mulți tineri să fumeze sunt false. ”Mai mult, cea mai bună metodă ca un fumător să renunțe la acest obicei este să treacă de la țigările cu tutun la cele electronice. Apoi, să se lase complet de fumat. De la țigara electronică un fumător se lasă mult mai ușor de acest obicei decât cu oricare altă metodă”, mai explică cercetătorul grec.

 

Summit pentru susținerea fumatului electronic

Evenimentul organizat în București a fost organizat de Asociația Industriei de Vaping (AIV), organizație care reunește unele dintre cele mai importante companii de pe piața din România.

1,1 miliarde de oameni care folosesc produse din tutun, dintre care 150 de milioane sunt doar în Uniunea Europeană. Starea de sănătate a acestor fumători ar fi mult mai bună dacă ar apela la țigările electronice. Aceasta este concluzia unor cercetători din Europa care s-au aflat astăzi în București.

Ca să ne apropiem de România, în țara noastră sunt șase milioane de fumători, dintre care 80% au început să fumeze înainte de 22 de ani. Dintre cele șase milioane de fumători, doar 3% folosesc țigări electronice. Mulți fumători români, și nu numai, nu știu de beneficiile țigărilor electronice.

 

Alternativa sănătoasă fără tutun

AIV dorește să promoveze prin astfel de evenimente țigările electronice, produse care sunt o alternativă viabilă pentru îmbunătățirea sănătății fumătorilor.

”Din păcate, cei mai mulți legiuitori sunt așa de porniți să oprească consumul de tutun încât nu văd alternativa țigărilor electronice ca o variantă a reducerii consumului de tutun”, a declarat Dustin Dahlmann, președinte și co-fondator al IEVA (Independent European Vape Alliance).

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed