Ștefan Bănică ar fi împlinit astăzi 90 de ani! ”Din nefericire, noi, actorii, trăim cât trăim!” Marele regret al fiului său

0

Astăzi, marele actor Ștefan Bănică ar fi împlinit  90 de ani!

”Din păcate, a prins doar un singur concert de-al meu. Dar în timpul ăsta mi-a dat multe sfaturi, unele dintre ele s-au pliat perfect pe personalitatea mea. Ele veneau din experienţa lui, care era colosală, dar e important să vezi ce ţi se potriveşte, pentru că era experienţa lui, nu a mea”, spune cu melancolie urmașul său, Bănică Jr.

Născut la Călărași, în ciuda popularității sale colosale dobândită în teatrul de revistă și la televiziune, Ștefan Bănică a fost recunoscut drept personalitate a orașului său natal abia în 2007. Amuzant, autoritățile locale au omis numele marelui artist pentru că nu s-a știut cu exactitate domiciliul părinților săi. Asta deși tatăl său a fost un cunoscut lăutar local, Drăgan Constandache Bănică. Descoperit de Radu Beligan, acesta l-a trimis să se înscrie la Institutul de Teatru, facultate pe care a absolvit-o în 1955.

Ștefan Bănică ar fi împlinit astăzi 90 de ani! A scris istorie pe scena teatrelor Giulești și Bulandra, în piese ca “Băiat bun, dar… cu lipsuri”, de Nicuță Tănase, “O scrisoare pierdută”, de I.L. Caragiale, “Titanic vals” ori “…escu” de Tudor Mușatescu, dar și în numeroase producții cinematografice, amintim: “Împușcături pe portativ” (1967), “Cântecele mării” (1971), seria ”B.D. – Brigada Diverse” (1970-’71), “Păcală” (1974), “Nea Mărin miliardar” (1978), “De ce trag clopotele, Mitică?” (1982) sau “Cel mai iubit dintre pământeni” (1993).

Ștefan Bănică ar fi împlinit astăzi 90 de ani! Milioane de oameni l-au admirat ca parte dintr- unul dintre cele mai populare cupluri umoristice ale anilor ‘70, alături de Stela Popescu, pe scena teatrului ori în programele de divertisment ale radioului public și televiziunii.

”Nu sunt ipocrit. Îmi place că sunt popular. Din nefericire, noi, actorii, trăim cât trăim. Riscul meseriei noastre. Totul este aici și acum. Dincolo de mâine, alți actori, alți spectatori, măști. Viața, în scurgerea ei firească”, spunea într-unul din ultimele sale interviuri Ștefan Bănică, cel care s-a stins din viață în 1995.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.