x


  • EUR
    4.8375
    USD
    4.0949
string(13) "sportsanatate"

Studiu realizat în Japonia. Dispozitivele care încălzesc tutunul prezintă mult mai puține riscuri decât țigările clasice pentru fumătorii pasivi

Mai puține riscuri pentru fumătorii pasivi. Persoanele care stau în preajma celor care folosesc dispozitive care încălzesc tutunul (de exemplu IQOS) sunt mai puțin afectate față de cele cu expunere la fum generat de țigările convențioale. Acestea sunt concluziile unui studiu realizat în Japonia.

Autor: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 24.09.2018, 21:19

Recent a fost realizat un studiu în Japonia pentru a evalua expunerea pasivă la tutunul din aerosolul generat de alternativele (de exemplu IQOS) la țigările clasice într-un restaurant unde utilizarea acestora era permisă, dar nu și a țigărilor.

Rezultatele studiului arată că nefumătorii pasivi expuși la IQOS nu prezintă o creștere a expunerii la nicotină și nici la substanțe cancerigene.

Mai mult, utilizarea IQOS nu a afectat negativ calitatea aerului în interior, așa cum a fost măsurată în baza nivelurilor de nicotină și de particule suspendate respirabile din aer.
Obiectivul principal al acestui studiu a fost de a demonstra că nefumătorii expuși la IQOS într-un restaurant nu prezintă niveluri ridicate în urină ale biomarkerilor de expunere la nicotină și nitrozamine specifice tutunului comparativ cu nivelurile observate la nefumători înainte de a fi expuși pasiv la IQOS.

Studiile privind țigările ”heat-not-burn” arată că acestea elimină cu mult mai puține substanțe nocive

Pe scurt, rezultatele principale ale studiului  arată că:

– Nefumătorii pasivi expuși la IQOS nu prezintă o creștere a expunerii la nicotină;
– Nefumătorii pasivi expuși la IQOS nu prezintă o creștere a expunerii la substanțe cancerigene;
– Utilizarea IQOS nu a afectat negativ calitatea aerului in interior

În concluzie, rezultatele disponibile până în prezent indică faptul că IQOS nu afectează în mod negativ expunerea persoanelor prezente într-un mediu la nicotină și substante cancerigene atunci când sunt expuse pasiv la IQOS.

Întrucât tehnologia permite acest lucru, Philip Morris International dezvoltă, evaluează și comercializează un portofoliu de produse inovatoare fără fum care au potențialul de a reduce riscul de boli asociate fumatului, comparativ cu a continua să fumați. Aceste produse sunt denumite Produse cu risc redus (RRP). Progresul realizat în materie de RRP are și potențialul de a accelera declinul în ceea ce privește prevalența fumatului și a pericolelor generate astfel asupra populației.

Mai multe studii despre IQOS și alte dispozitive alternative