x


  • EUR
    4.8421
    USD
    4.3141
string(4) "news"

STUDIU. Produsele din tutun încălzit sunt mai puțin nocive decât țigările convenționale

Potrivit unui studiu al Public Health England, cea mai importantă instituție publică de sănătate din Anglia, produsele din tutun încălzit sunt mai puțin nocive decât țigările convenționale.

Author: Catalina Mares | Sursa: Money.ro | Publicat: 08.02.2018, 14:48

În Anglia, prevalența fumatului adulților în anul 2016 a fost de 15,5% și, deși a scăzut considerabil în ultimele decenii, fumatul rămâne principala cauză preventivă a bolii și a deceselor premature și una dintre cele mai mari cauze ale inegalităților în materie de sănătate.

 

De la raportul precedent, pe piața Regatului Unit au intrat produsele de tutun încălzite, iar raportul furnizează în premieră dovezi cu privire la acest nou tip de produs, precum și pe țigaretele electronice.

 

La mijlocul anului 2017, produsele din tutun încălzite au fost disponibile în comerț în 27 de țări și au fost planificate alte lansări de țări. 3 producători de tutun au promovat produse din tutun încălzite: “IQOS” a fost promovat de Philip Morris International, “glo” de British American Tobacco și “Ploom TECH” de către Japan Tobacco International.

 

Din cele 20 de studii care au fost incluse în această revizuire, 12 au fost finanțate de companii de producție, astfel încât există o lipsă de cercetare independentă.

 

Cele mai multe studii publicate la momentul căutării acestei revizuiri au evaluat IQOS, nici unul evaluat glo sau Ploom TECH. O versiune actualizată a revizuirii este în curs de pregătire pentru a fi publicate separat.

Comparativ cu fumul de țigară, produsele din tutun încălzite sunt susceptibile de a expune utilizatorii la niveluri mai scăzute de particule în suspensie și compuși nocivi și potențial dăunătoare. Gradul de reducere constatat variază între studii.

 

Astfel. dovezile disponibile sugerează că produsele din tutun încălzite poate fi considerabil mai puțin dăunătoare decât țigările din tutun.

 

Primul studiu a comparat compoziția în produși nocivi a fumului produs de arderea unei țigarete convenționale și a aerosolului produs prin încălzirea tutunului în IQOS. Astfel, acesta eliberează cu 30% mai puțină nicotină decât țigara standard; eliberează 0.53 mg de monoxid de carbon, față de 32.8 mg (țigara standard); aerosolul IQOS conține 17.2 ng și, respectiv, 6.7 ng de NNN și, respectiv, NNK, față de 309 ng și, respectiv, 266 ng în țigaretele convenționale; formaldehida, compusul organic volatil cu cel mai mare potențial carcinogen dintre cele testate (grupul 1 de compuși carcinogeni conform se regăsește într-o concentrație de 5.53 μg per capsulă IQOS, față de 56.5 μg per țigară standard.

 

Un studiu clinic efectuat în cadrul cercetării a urmărit 3 grupuri de fumători timp de 5 zile: un grup a utilizat IQOS în loc de țigări tradiționale, un grup nu a consumat deloc tutun, și ultimul grup a continuat să fumeze țigări tradiționale. După 5 zile, persoanele care nu au fumat și cele care au consumat IQOS au prezentat cantități reduse de biomarkeri ai tutunului în organism, față de cei care au continuat să fumeze.

 

La realizarea raportului au participat 14 specialiști de la  King’s College London UK Centre for Tobacco & Alcohol Studies, University of Stirling, Cancer Research UK, University of Nottingham, University College London, Queen Mary, University of London.