Sunt femeile mai pricepute decât bărbații la învățare limbilor străine?

Deși în secolul 21 comparațiile dintre femei și bărbați nu sunt deloc binevenite, unele studii continuă să afirme că există diferențe cheie între femei și bărbați în ceea ce privește capacitatea de a învăța una sau mai multe limbi străine. Sunt femeile avantajate în domeniul lingvistic? De ce ar învăța acestea mai ușor o limbă străină? Vom dezbate toate aceste aspecte în continuare. În cazul în care îți dorești să îți îmbunătățești nivelul de limba engleză, indiferent de vârstă sau de nivelul de cunoștințe, te poți înscrie la cursurile de germana sau de limba engleza oferite de centrul lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro.

Conform unui studiu efectuat de Ministerului Învățământului Superior din Franța, în anul 2011 un procent de 74,1% femei erau înscrise la cursuri de limbi străine, față de 25,9% dintre bărbați. Dincolo de cifre, realitatea ne confirmă o situație vizibilă cu ochiul liber: un număr mai mare de femei se orientează spre cursuri din aria filologică, în timp ce majoritatea bărbaților se orientează spre domenii științifice. Și totuși, cum se pot explica aceste diferențe? Au femeile o apetență pentru învățarea limbilor străine?

Un alt mod de a analiza limbajul

Dar dacă explicația ar fi una biologică? Este încă dificil să știm exact cum funcționează creierul uman, cu atât mai puțin care sunt diferențele dintre așa-numitul creier feminin și cel  masculin. Cu toate acestea, un studiu realizat în 2008 cu tineri studenți de la Universitatea Northwestern arată că în creierul femeilor s-ar raporta o activitate mai mare în zonele folosite pentru codificarea limbajului.

Pe de altă parte, creierul bărbaților ar prezenta activitate în zone asociate cu funcțiile vizuale și auditive. Așadar, în timp ce fetele pot procesa o bucată de limbaj abstract într-un mod mai eficient, băieții au nevoie de o anumită întărire senzorială pentru a procesa bine datele.

Metode de învățare mai variate pentru rezultate mai bune

Un secret pentru a învăța limbi străine în mod eficient este să variezi metodele de învățare. Adică nu este suficient să completezi caiete cu noțiuni gramaticale pentru a-ți îmbunătăți nivelul! De asemenea, trebuie să exersezi constant capacitatea de ascultare și înțelegere vizionând filme și ascultând podcasturi. Sigur, nu este cazul să omiți pronunția, așa că este nevoie să exersezi de câte ori ai ocazia.

Cu toate acestea, conform studiului Paulei Lopez Rua, publicat în 2006 în revista Porta Linguarum, tehnicile de învățare potrivite variază în funcție de sexul elevilor. Prin studiile anterioare, s-a demonstrat că fetele tind să prefere să folosească simultan mai multe tehnici de învățare, elevii băieți, de regulă, se limitează la utilizarea unui singure metode. 

Potrivit Canadian Journal of Linguistics, femeile ar fi mai motivate să-și continue studiile în domeniul lingvistic sau să continue să învețe o limbă străină, chiar dacă acest lucru este opțional. Ar putea această tendință să fie legată de prejudecățile despre studiile literare? Într-adevăr, în secolul al XIX-lea, era normal să se rezerve învățarea limbilor străine pentru educația femeilor, deoarece urma să contribuie la emanciparea femeii.

Și chiar și astăzi, femeile tind să se orienteze mai mult spre studii literare decât științifice. De altfel, limbile moderne sunt disciplina cea mai feminizată din învățământul secundar public.

O dorință mai mare de a comunica

Chiar dacă ne apropiem periculos de unele prejudecăți, de ce să nu recunoaștem faptul că femeile sunt, în general, mai vorbărețe decât bărbații? Deși uneori această înclinație către comunicare este văzută ca ceva negativ, pentru a învăța o limbă străină, comunicarea este esențială. 

După ce a studiat obiceiurile utilizatorilor săi, aplicația Busuu a observat că femeile au de patru ori mai multe șanse să se angajeze în conversații cu nativii limbii studiate. Această ușurință de a conversa le-ar putea permite femeilor să își îmbunătățească mai repede abilitățile de a stăpâni o limbă străină.

Deprinderea elementelor culturale

Într-un studiu, aplicația Mosalingua a remarcat faptul că femeile învață o limbă în principal pentru plăcerea de a învăța (62% dintre femei) și pentru viitoarele călătorii  (70%), în timp ce bărbații o învață în principal pentru job (45% dintre bărbați față de 22% dintre femei).

Este însă important de știut faptul că motivul pentru care înveți o limbă ar putea avea un impact mare asupra motivației tale. Într-adevăr, atunci când înveți o limbă pentru că urmează să pleci în vacanță, vei avea tendința de a dori să afli mai multe despre cultura țării pe care o vizitezi, să asculți muzică tradițională și să vizionezi filme din acea țară. Din acest motiv, motivația ta va fi mai mare, vei afla  mai multe despre țara respectivă, iar informațiile acumulate se vor sedimenta în mod natural.

Putem spune cu adevărat că femeile învață mai repede decât bărbații o limbă străină? Nu chiar! Oricine a învățat (sau a încercat să învețe) o limbă știe că succesul său depinde de multe aspecte diferite. Motivația, metodele folosite, timpul alocat, participarea la cursuri organizate, călătorii în străinătate, toate aceste aspecte au o influență mare asupra procesului de învățare. 

Un lucru este cert: studenții care participă la cursuri și sunt ghidați de traineri specializați tind să aibă rezultate mai rapide. Pentru cursuri de limba engleză și germană, verifică oferta educațională a centrului lingvistic Twinkle Star: www.twinkelstar.ro.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed