Tara care a renuntat la UE nu are niciun analfabet

Este vorba despre Islanda, o ţară unde nu există analfabeţi. Vă prezentăm mai jos o listă de lucruri foarte interesante despre statul care a refuzat Uniunea Europeană.

 

– Rata de alfabetizare în rândul populației islandeze este de 100%. Pentru comparație,  în România rata alfabetizării este de 97,6%, aproximativ 520.000 de români fiind analfabeţi.

 

– Aproape 85% din energia Islandei provine din surse regenrabile, în special hidroenergie şi energie geotermală. Aceasta din urmă încălzeşte mai mult de 80% din locuinţele ţării.

 

– Islanda are cel mai mare număr de scriitori, autori şi artişti pe cap de locuitor din lume.

 

– Islanda are cea mai mare rată de penetrare a internetului din lume: 97 dintre locuitori au acces la internet.

 

– Islanda nu are armată terestră, aeriană sau forţe navale. Ţara posedă doar o pază de coastă înarmată şi este singurul stat NATO de acest gen.

 

– Conform Indicelui Global al Păcii, Islanda este cea mai paşnică ţară din lume şi are o rată foarte mică a criminalităţii.

 

– Islandezii merg să vadă filme la cinema mai mult decât oricine altcineva pe glob, cu o medie de 5,1 bilete de cinema pe cap de locuitor pe an, dublu faţă de media vest-europeană, triplu faţă de germani şi de cinci ori mai mult decât japonezii.

 

– În 2013, Islanda se afla pe locul 13 în topul celor mai dezvoltate ţări din lume, depăşind ţări precum Marea Britanie, Japonia, Franţa, Austria, Belgia sau chiar Luxemburg.

 

– Islanda are unul dintre cele mai bine dezvoltate sisteme de sănătate din lume. Paradoxal, în ţară nu există spitale private şi nici asigurări private de sănătate.

 

– Mai mult, islandezii sunt printre cei mai sănătoşi oameni din lume. Conform unui raport OECD, 81% dintre islandezi au declarat că sunt într-o formă de sănătate bună.

 

– Islanda este cea mai slab populată ţară din Europa. 60% din populaţie locuieşte în Capitală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed