Testarea în masă, un succes în Slovacia! De ce nu facem și noi la fel?

Slovacia i-a testat în două weekend-uri pe aproape toți cei 5,5 milioane de locuitori și a depistat cu ajutorul testelor antigen 60.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Campania a fost una reușită pentru că aceasta a dus la reducerea la jumătate a infectărilor iar Slovacia este prima țară care recurge la relaxarea restricțiilor în condițiile în care cel de-al doilea val al pandemiei face ravagii pe continent și nu numai. Premierul țării, Igor Matovic, susține că testarea pe scară largă – prin folosirea testelor antigen, care oferă rezultate mai rapide decât cele standard PCR – a contribuit la reducerea proporţiei de infectări.

 

MOISE GURAN prezice o prăbușire fără precedent a economiei României

 

 

Până în prezent 471 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în Slovacia, un bilanţ mic comparat cu cele înregistrate în alte ţări din vestul Europei şi aproape de 12 ori mai scăzut decât cel din în ţara vecină, Cehia, unde au fost raportate cele mai ridicate rate de infectare şi de decese pe cap de locuitor din Europa în ultimele săptămâni.

 

Întrebarea care se pune este de ce nu recurge și România la soluția utilizării în masă a testelor antigen? În aceste zile, spitalele din țară vor începe să folosească aceste teste după ce autoritățile au achiziționat 40.000 de teste antigen și urmează să mai cumpere încă 3 milioane. Mult mai ieftine decât testele PCR, testele antigen dau rezultatul în 15-30 de minute și nu necesită nici laboratoare sau aparatură specială. Aceste teste sunt utilizate pe scară largă în Statele Unite ale Americii, în India sau Italia.

 

Autoritățile române au o capacitate redusă de testare însă în zona privată aceasta poate fi foarte mare. De exemplu, Medimfarm a lansat pe piața autohtonă, în calitate de distribuitor autorizat pentru România, testele Standard Q Covid 19-Ag. Testele sunt disponibile pe piață din 19 octombrie și sunt primele și până în acest moment singurele avizate de către Organizația Mondială a Sănătății destinate diagnosticării infectării cu virusul SARS-CoV-2 pe baza detecției de antigen. Testele sunt capabile să identifice rapid proteina specifică virusului în exudatul nasofaringian al pacientului (rezultatul se obține în decurs de 15 – 30 de minute). Cu o sensibilitate de 96,52% și o specificitate de 99,68%, acestea sunt un instrument de încredere in diagnosticare.

 

 

Un articol publicat în luna septembrie în revista Nature explică de ce sunt utile aceste teste. Ele detectează proteine specifice – cunoscute sub numele de antigeni – pe suprafața virusului și pot identifica persoanele care se află la vârful infecției, atunci când nivelurile de virus din organism sunt ridicate. Susținătorii utilizării acestora spun că ar putea ajuta la controlul pandemiei, deoarece pot fi lansate în număr mare și îi pot identifica pe cei care prezintă cel mai mare risc de răspândire a bolii.

 

Testele antigen sunt mult mai rapide și mai ieftine decât RT PCR, care detectează ARN-ul viral utilizând o tehnică numită reacție de polimerizare în lanț (PCR). Acestea pot identifica și cantități minuscule de virus SARS-CoV-2 care cauzează COVID-19.

BĂTAIE de JOC! Peste 100 de persoane au fost reținute fără mandat și fără măsuri de protecție

În plus, chiar dacă în prezent testele antigen sunt efectuate de cadre medicale, sunt companii care dezvoltă versiuni suficient de simple pentru a putea fi utilizate acasă – similare cu testele de sarcină.

 

„Să facem testele mai rapide, mai ieftine, mai simple este cu siguranță obiectivul – și cred că testul antigen este calea de a ajunge acolo”, a afirmat Martin Burke, chimist la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, care dezvoltă teste rapide, inclusiv pe bază de antigen. „Aceasta nu este nicidecum soluția perfectă, ci doar cel mai rapid lucru pe care l-am putea începe acum”, a spus acest

Un test antigen este prelevat de un cadru medical, care utilizează un tampon pentru un exudat nazal sau faringian. Sunt companii care lucrează la teste pe baza unei probe de salivă, care pot fi folosite mult mai ușor. Proba este amestecată cu o soluție care sparge virusul și eliberează proteinele virale. Aceasta este pusă apoi pe o bandă de hârtie care conține un anticorp ce se va lega de proteine, dacă acestea există. Rezultatul pozitiv apare ca o urmă fluorescentă sau ca o linie întunecată pe banda de hârtie. Rezultatul este primit în mai puțin de 30 de minute, proba nu trebuie prelucrată într-un laborator, iar testul este ieftin.

Însă are costuri legate de sensibilitate. În timp ce un test PCR poate detecta o singură moleculă de ARN într-un microlitru de soluție, testele antigen au nevoie de o probă care să conțină mii, poate chiar zeci de mii de particule de virus într-un microlitru pentru a da un rezultat pozitiv. Prin urmare, dacă o persoană are o încărcătură virală mică în organism, testul poate oferi un rezultat fals negativ.

În concluzie, testele PCR pot confirma infecția la orice persoană, chiar și la cele care practic au trecut prin boală, dar mai au urme de virus în organism, însă nu mai transmit virusul altor oameni. În schimb, testele antigen îi depistează pe cei care sunt la apogeul infecției, în momentul când încărcătura virală este cea mai puternică și, prin urmare, sunt cei mai contagioși, conforrm G4MEDIA.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed