TIFF: Regizorul de Oscar Jiří Menzel, premiu pentru întreaga carieră

A mai fost inca o data nominalizat si la Oscar, iar publicul a adorat pur si simplu fiecare film semnat de el.

Renumitul regizor ceh Jiří Menzel este premiat sambata seara si in Romania, la Cluj, la Festivalul de Film Transilvania, pentru intreaga activitate.

Jiří Menzel: „Este probabil un premiu pentru ca inca nu am murit”.

Hatru ar fi cuvantul in romana care se potriveste cel mai bine regizorului Jiří Menzel.

Jiří Menzel: „Nu sunt ahtiat dupa succes, insa imi este frica sa nu cumva sa fac ceva prost”.

La filmele lui, oamenii umplu salile. Si rad. Si la 30 de ani dupa ce filmul a fost facut, cu alte generatii de spectatori in public, e la fel.

Jiří Menzel: „Pe mine totul ma face sa rad, eu nu am motive sa fiu suparat. De exemplu, ma uit la televizor si vad ce a mai facut presedintele nostru si incep sa rad, pentru ca altfel ar trebui sa plang”.

Asa ca, intai de toate, Jiří Menzel te scruteaza cu ochii albastri si te testeaza daca stii sa razi. Apoi iti testeaza inteligenta. A facut-o si sambata dimineata, la conferinta de presa de la Cluj.

Jiří Menzel: „Pentru mine tehnologia moderna, care se foloseste acum in cinematografie, e o mare diferenta, pentru ca eu fac filme de pe vremea cand inca se faceau filme mute”.

In alte tari, s-a intamplat ca ziaristii sa ia de buna declaratia lui. Adevarul e ca regizorul a prins altfel de vremuri indepartate, si mute: pe acelea impuse de cenzura. Saruturile din filme nu trebuia sa dureze mai mult de 2 secunde, paturile conjugale erau despartite de o noptiera si mai ales politica trebuia separata bine de film, ca sa poti lucra in continuare.

Inainte de Cortina de Fier, inainte de Primavara de la Praga, regizorul ceh a apucat sa fie recunoscut de Academia de Film americana cu un Oscar, pentru filmul „Trenuri bine pazite”.

Jiří Menzel: „A fost mai important pentru mine ca s-au dus spectatorii sa vada filmul, ca l-au considerat un film bun, ca se duc si acum la el, decat ca mi-au dat acel premiu”.

Duce in filmele lui o trasatura nationala in Cehia: ironia. Ce il mai face pe el sa rada? Filmele lui Woody Allen.

Daca scriitorul Milan Kundera, fostul lui profesor si actualul prieten, l-ar lasa, i-ar placea sa ecranizeze romanul lui „Iubiri caraghioase”. Si cea mai mare asteptare a regizorului Jiří Menzel este acum legata de felul in care publicul ii va primi in toamna noul film, Don Juanii, produs de MediaPro Pictures.

Jiří Menzel: „Acest film este despre faptul ca in fiecare baietas, baiat, barbat, avem in noi un Don Juan. Producatorul crede ca este despre mine, dar nu este adevarat, eu sunt nevinovat”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed