Top 10 cele mai mari proiecte de energie regenerabilă din lume

1. The Geysers – California, SUA

 

The Geysers este un complex de 22 de centrale care funcţionează pe baza de energie geotermală. Cu o capacitate instalată de 1.517 MW, centrala utilizează aburii de la circa 350 de puţuri. Este localizată la 72 de mile nord de oraşul San Francisco. 19 din cele 22 de centrale sunt deţinute şi operate de Calpine Corporation, iar celelalte două – de Agenţia pentru Energiei din California de Nord şi de Silicon Valley Power.

 

2. Parcul eolian Roscoe – Texas, SUA

 

Cu o capacitate instalată de 781 de MW, uriaşul parc este deţinut şi operat de E.ON Climate and Renewables. Are 627 de turbine, iar aplasarea lor a necesitat o investiţie de peste un miliard de dolari, începând cu anul 2008. Poate alimenta cu energie 250.000 de locuinţe.

 

3. Centrala pe biomasă de la Tilbury, Marea Britanie

 

Este cea mai mare unitate producătoare de energie din biomasă din lume, cu o putere de 750 de MW.

 

4. Parcul eolian Walney – Cumbria, Marea Britanie

 

Cu 102 turbine amplasate de-a lungul coastei, Walney a devenit recent cel mai mare parc eolian offshore din lume. Capacitatea sa este acum de 3.672 de MW, dar nu este finalizat. Când va fi gata, parcul va avea 1.000 de MW.

 

5. Solar Energy Generating Systems (SEGS) – California, SUA

 

Este cel mai mare parc fotovoltaic din lume, cu o putere de 354 de MW, instalat în deşertul californian Mojave. Centrala alimentează peste 230.000 de case.

 

6. Centrala Sihwa Lake, Coreea de Sud

 

Această este cea mai mare centrală care utilizează mareele, cu o capacitate de 254 de MW.

 

7. Parcul fotovoltaic Solnova – Sanlucar la Mayor, Spania

 

Unitatea are cinci grupuri a câte 50 de MW, în total 250 de MW, operate de Abengoa Solar.

 

8. Centrala Rance Tidal – Brittany, Franţa

 

Prima centrală care a utilizat forţă mareelor este acum a două din lume. Este amplasată în estuarul răului Rance. Ea are o putere instalată de 240 de MW, 24 de turbine, produce anual circa 600 GWh şi este vizitată de 200.000 de turişti în fiecare an.

 

 

9. Andasol – Andalusia, Spania

 

De-a lungul podişului din Andalusia, cele circa 600.000 de oglinzi parabolice au o putere instalată de150 de MW.

 

 

10. Proiectele de energie osmotică ale Statkraft din Norvegia

 

Liderul european în energie regenerabilă, Statkraft este pionier global în energia osmotică. Practic, apa dulce şi apa sărată sunt introduse în recipiente separate de o membrană. Presiunea dintre ele generează căderi de apă care pot fi utilizate pentru a pune în funcţiune turbine de producere a energiei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed