Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce este complet interzis să faci astăzi

0
40

Rusaliile pică în acest an pe 20 și 21 iunie, iar  mulți credincioși se întreabă care sunt tradițiile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte de Rusalii. Să aflăm deci care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi și ce lucruri sunt interzise.

În mediul rural, tradițiile de Rusalii sunt mai stricte. Astfel, în zona rurală se mai păstrează tradiția conform căreia credincioșii trebuie să ducă la sfințit crenguțe de tei și nuc, urmând să împodobească cu ele casele și icoanele.

Totodată, în anumite zone, pe lângă tei și nuc, credincioșii mai folosesc leuștean, usturoi și pelin. În același timp, credincioșii obișnuiesc să poarte în sân sau în buzunare aceste ierburi, pentru a nu fi “luați din Rusalii” sau amenințați de către Ielele neiertătoare.

Tradiții și obiceiuri de Rusalii. Ce este complet interzis să faci astăzi

Pe lângă tradiții, Rusaliile vin și cu superstiții drastice, iar cei care nu le respectă vor avea de-a face cu Ielele, și anume spirite malefice.

Astfel, conform tradiției, în zilele de Rusalii este interzis să faceți treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor sau curățenie.

în același timp, nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi. Intratul în vie și mersul în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni sunt interzise, în contextul în care se spune te poţi întâlni cu spiritele rele.

Tradiția mai spune că cine lucrează în ziua de Rusalii poate fi pedepsit de puterea Ielelor, pentru că nu sărbătorește cum trebuie această zi.