A doua ediție a Transilvania Talent Lab a început la TIFF

 

Pe lângă seminarii, ateliere de lucru și de studiu aplicate pe proiectele celor 20 de participanți, programul TTL va cuprinde o serie de masterclass-uri, deschise publicului festivalier.

 

Toți cei interesați să întâlnească profesioniști ai industriei de film din România și din străinătate pot participa la masterclass-urile TTL 2013, care vor debuta luni, 3 iunie.

 

Program masterclass-uri TTL 2013

 

Luni, 3 iunie, 11.00 – 13.00, Mansarda Napoca 15

 

Masterclass Nik Powell

 

La începutul anilor ’70 Nik Powell a înființat Virgin Records, împreună cu Richard Branson și, pe parcursul a 10 ani, cei doi au transformat mini-afacerea cu discuri într-un conglomerat de milioane de lire. În 1982 Powell a pornit un parteneriat cu Stephen Woolley și au înființat împreună Palace Video, apoi Palace Pictures și, în cele din urmă, Palace Productions, recunoscute în scurt timp ca entități importante în producția și distribuția de film. Powell a fost producător executiv la toate producțiile Pallace, inclusiv filmele lui Neil Jordan, Company of Wolves și Mona Lisa, nominalizat la Oscar, filmul lui Michael Caton-Jones, Scandal și filmul multi-nominalizat la Oscar, în regia lui Neil Jordan, The Crying Game. Noua companie a lui Nik și Stephen Woolley, Scala, a produs filmele Backbeat (regia Iain Softley), The Neon Bible (regia Terence Davies), Twentyfour: Seven (regia Shane Meadows), Little Voice – nominalizat la Oscar și Globurile de Aur (regia: Mark Herman), Last Orders (regia Fred Schepisis, cu Michael Caine, Bob Hoskins, Tom Courtenay, Helen Mirren, David Hemmings și Ray Winstone), Ladies in Lavender (regia Charles Dance), cu Judi Dench, Maggie Smith, Miriam Margolis și Daniel Bruer. Nik a fost, de asemenea, producător executiv al filmului Calendar Girls.

 

Nik a fost numit director al National Film and Television School în 2003 și a rămas președinte non-executiv al Scala Productions. Activează, de asemenea ca: vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, Președinte al comitetului de film și membru al boardului BAFTA, vice-președinte al Consiliului GEECT (Asociația Școlilor de Film Europene), membru în board-ul NAHEMI (Asociația Școlilor Britanice de Film), membru al Academiei Americane: AMPAS (Association of Motion Picture Arts and Sciences), director al Northern Ireland Film and TV Commission și președinte al organismului său de finanțare Film Investment Fund Committee, între 2003 și 2007, membru al British Screen Advisory Council, membru al European Producers Club, membru al Academiei Asia Pacific Screen Awards, cavaler în ordinul artelor și literelor, membru al juriului în festivaluri de film precum Sundance, Locarno, Moscova, premiile BAFTA și Premiile Academiei Europene de Film.

 

Marți, 4 iunie, 18.30 – 20.30, Mansarda Napoca 15


Prezentare de sisteme de crowdfunding susținută de Oana Radu & Elvira Lupșa

 

Oana Radu este co-fondator al Romanian Film Initiative și manager al MAKING WAVES: festivalul New Romanian Cinema din New York. Între 2006 și 2012 a fost director adjunct al Institutului Cultural Român din New York, participând în totalitate la implementarea unei noi viziuni și abordări a acestei organizații, sub management-ul Corinei Șuteu. Între 2000 și 2006 a fost director de programe la Asociația ECUMEST în București, coordonând o variate de proiecte de cooperare culturală și politici culturale în Europa de Est. A fost coodonatorul pe Europa de Est al Programului pentru Politici Culturale, dezvoltat de ECUMEST împreună cu European Cultural Foundation din Amsterdam. A contribuit, de asemenea, la o serie de studii în domeniul politicilor culturale în Europa de Est. Deține un Master în management cultural, obținut la Dijon Business School, Franța.

 

Elvira Lupșa este development associate și community manager al Romanian Film Inititative, producător al MAKING WAVES: festivalul New Romanian Cinema în New York. A dezvoltat o campanie de crowdfunding de succes pentru un proiect românesc, Festivalul Filmului Românesc la New York și lansează cea de-a doua campanie de strângere de fonduri pe 6 iunie 2013. A locuit și studiat în Franța, apoi a obținut o diplomă de studii în istoria artei, filozofie și film în New York. De curând s-a stabilit în România.

 

Miercuri, 5 iunie, 14.30 – 16.45, Piano Cazola

 

Masterclass Ed Lachman

 

Ed Lacheman a studiat arta în Franța unde a dezvoltat o pasiune pentru filmele New Wave. Este un director de imagine auto-didact, care s-a mișcat cu ușurință între documentar și ficțiune narativă. Filmele sale includ Ken Park (co-regizat cu Larry Clark), Erin Brockovich, The Virgin Suicides, The Limey, Selena, Less Than Zero, Desperately Seeking Susan și The Lords of Flatbush.

 

A fost de trei ori nominalizat la Independent Spirit Award pentru True Stories, Light Sleeper și Far From Heaven – film care i-a adus, de asemenea, și o nominalizare la Oscar. Filmul, regizat de Todd Haynes, a câștigat Silver Frog Award la Festivalul Internațional Camerimage, precum și un premiu special al juriului pentru Contribuție Individuală Remarcabilă la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

 

De-a lungul carierei sale ca director de imagine, Ed Lachman a lucrat îndeaproape cu regizorul Ulrich Seidl, cu care a colaborat la filme precum Import / Export (2007) și trilogia Paradise (2011).

 

Joi, 6 iunie, 12.00 – 14.30, Mansarda Napoca 15

 

Masterclass pe muzică de film susținut de Adrian Enescu & Vasile Șirli

 

Adrian Enescu este unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi compozitori români, renumit pentru coloanele sonore a circa 65 de titluri ale cinema-ului românesc şi european. Este unul dintre pionerii muzicii electronice din România, abordând noul gen încă din anii ’70. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, a fost audient al Facultății de Muzică Electronică a Universităţii Stanford (California) și este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

 

A colaborat cu regizori ca Dan Piţa, Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Dinu Tănase, Radu Gabrea şi alţii. Tănase Scatiu, Bietul Ioanide, trilogia Ardelenilor (17 milioane de bilete vândute), Ciuleandra, Să mori rănit din dragoste de viaţă, Ringul (trei milioane de bilete vândute în 1984), Faleze de nisip, Pas în doi, Concurs, Mircea, Adela, Hotel de lux (Leul de Argint pentru regia lui Dan Piţa la festivalul de la Veneţia 1992) sunt doar câteva dintre titlurile la care Adrian Enescu a contribuit cu muzică originală.

 

A compus muzică de teatru şi balet pentru companii prestigioase din Belgia, Italia, Olanda, Japonia, China sau Australia, și în țară pentru spectacole de operă și teatru montate, printre alții, de Alexandru Darie (Orfeu și Euridice, Anatomie. Titus. Căderea Romei, Triumful dragostei etc.) și Alexander Hausvater. În ultimii ani, compune muzică electro-acustică, muzică simfonică și jazz – big band. 

 

Compozitorul si producătorul muzical Vasile Șirli a urmat studiile muzicale la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Timisoara-pian, apoi la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Şirli s-a făcut remarcat pentru talentul şi seriozitatea sa din anii de facultate, astfel încât în 1972 a devenit redactor la Editura Muzicală unde a lucrat până în 1980. În intervalul 1980–1984 a fost director artistic al casei de discuri unice Electrecord. În 1977 a fost numit membru stagiar al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, iar doi ani mai târziu a devenit membru permanent. În 1986, s-a stabilit in Franța unde, în 1990, a primit postul de director al departamentului muzical al parcului Disneyland Resort Paris.

 

După 1989, Vasile Şirli a revenit în România în mai multe rânduri, unde a semnat muzica mai multor spectacole de teatru. A colaborat cu regizorul de teatru Silviu Purcărete. Creațiile lui Vasile Sirli includ muzică de film, de teatru, instrumentală si didactică, muzică usoară.

 

Joi, 6 iunie, 16.00 – 17.00, Mansarda Napoca 15

 

Masterclass Sebastián Lelio

 

Regizor chilian, Sebastián Lelio a debutat în lung metraj în 2006 cu La Sagrada Familia. Filmul a obținut 26 de premii și a fost extrem de apreciat în festivaluri din întreaga lume. Cel de-al doilea lung metraj semnat de el, Navidad, a fost scris în cadrul La Résidence de la Festivalul de Film de la Cannes, fiind mai apoi prezentat în cadrul Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, în 2009. În 2011, cel de-al treilea lung metraj semnat de Lelio, El Año del Tigre, a fost prezentat în cadru Competiției de la Locarno. În 2012 a obținut bursa Guggenheim Fellowship și sprijin din partea DAAD Berliner Künstlerprogramm pentru dezvoltarea proiectelor viitoare. Cel de-al patrulea lung metraj regizat de el, Gloria, a primit premiul Cine in Construcción la Festivalul de Film de la San Sebastán, în 2012, și a fost premiat, de asemenea, în cadrul celei de-a 63-a ediții a Festivalului de Film de la Berlin unde a fost extrem de apreciat de public, critici și juriu, obținând Premiul Juriului Ecumenic și al Guild of German Art House Cinemas, alături de Ursul de Argint pentru Cea mai bună actriță. În prezent, Lelio lucrează la cel de-al 5-lea lung metraj, având sprijinul unei rezidențe a Festivalului de Film de la Berlin.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed