UE va susţine adoptarea unui sistem de supraveghere economică la nivel global

În cadrul reuniunii informale a şefilor de stat şi de guvern din statele membre ale Uniunii Europene de la Bruxelles, şeful statului s-a referit la situaţia specifică României, subliniind necesitatea identificării unor soluţii alternative de finanţare, care să asigure redresarea economică şi, în acelaşi timp, protejarea stabilităţii macroeconomice, informează Preşedinţia, printr-un comunicat remis vineri NewsIn.

"Preşedintele Traian Băsescu a insistat pe caracterul temporar al acestor instrumente de stimulare, care ar fi corelate sub aspectul duratei de desfăşurare cu măsurile de susţinere fiscală adoptate de alte state membre. În acest context, şeful statului a susţinut că punerea în aplicare a strategiilor de ieşire din planurile anticriză trebuie să se facă în mod coordonat, în funcţie de atingerea de către toate statele membre a punctului de redresare ireversibilă", mai precizează sursa citată.

Potrivit Preşedinţiei, liderii europeni au convenit în acest sens ca reformele angajate în spaţiul Uniunii Europene în privinţa funcţionării şi supravegherii sectoarelor financiare să servească drept îndemn de acţiune pentru statele din G20. Astfel, Uniunea Europeană va susţine în cadrul Summit-ului de la Pittsburgh necesitatea constituirii la nivel global a unui sistem de supraveghere macro-prudenţială, bazat pe cooperarea dintre Fondul Monetar Internaţional, Consiliul pentru Stabilitate Financiară şi alte autorităţi în materie.

"Un aspect al reformei sectoarelor financiare pe care liderii europeni au insistat să fie promovat în dialogul din cadrul G20 priveşte politica de remunerare în instituţiile financiare. Discuţiile pe acest subiect au condus la stabilirea unui consens solid, pe un set de şapte principii care să permită ca remunerarea variabilă să nu mai reprezinte un risc de instabilitate", mai informează Preşedinţia.

De asemenea, liderii europeni au fost de acord că asigurarea unei creşteri economice durabile pe plan mondial presupune existenţa unui sistem liberalizat de relaţii economice internaţionale, fiind agreată linia comună de acţiune pentru promovarea în cadrul G20 a necesităţii încheierii Rundei Doha cu un acord semnificativ.

"Preşedintele Traian Băsescu a subliniat că pentru România modelul de creştere economică se bazează inclusiv pe existenţa în continuare a unei politici europene de coeziune cu susţinere financiară importantă, precum şi pe diversificarea relaţiilor economice externe", se mai arată în comunicat.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed