AcasăEconomieUltima zi pentru depunerea declaraţiilor privind veniturile din DDA (VIDEO)

Ultima zi pentru depunerea declaraţiilor privind veniturile din DDA (VIDEO)

 

 

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesioanala în mod ocazional depun declaraţiile de asigurare ori de cate ori realizeaza venituri , pana la data de 25 a lunii pentru luna anterioara în care au realizat venituri se precizeaza în ordonanţa de urgenţă. De la ANOFM, am primit detalii de la departamentul juridic.

Pe lângă declaraţii, românii vor fi nevoiţi să îşi achite şi o parte din aceste dări către stat. Este vorba de indemnizaţiile pentru şomaj şi cele pentru pensii.

In lunile în care nu realizeaza venituri de natura profesionala, persoanele care realizeaza venituri cu caracter repetitiv au obligatia de a notifica acest fapt casei teritoriale de pensii, precum si agentiei pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti. In situatia in care nu mai realizeaza venituri de natura profesionala persoanele au deasemenea obligatia de a notifica acest fapt în termen de 3 zile lucratoare de la data intervenirii acesteia.

Descarcă aici Declaraţiile de contribuţii sociale

Expertul în fiscalitate Gabriel Biriş a caracterizat drept scandalos modul în care statul tratează cei aproape 500 de mii de beneficiari ai drepturilor de autor.

“Daca citesc ordonanta 58 trag o concluzie. Dacă ma uit in normele de aplicare trag alta concluzie. Evident din toate declaratiile ministrilor responsabili iti dai seama ca ce au vrut sa spuna ei de fapt e ce scrie in norme. În acest moment sunt contradictii flagrante in norme fata de codul fiscal” a explicat avocatul Gabriel Biriş.

Un caz concret este cel relatat de o contabilă din Timişoara.

“Am fost la somaj de dimineata unde mi s-a recomandat de functionare, cu toata bunavointa, am constatat ca nici dansele nu stiau cu ce se mananca aceasta ordonanta. Ne sfatuiesc sa depunem declaratiile pe zero sau declaram cum consideram noi si dupa aceea le reglam din mers”, a explicat contabilul Alina Brindescu.

Fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu a declarat că Guvernul Boc şi-a făcut un obicei din a emite ordonanţe care nu se pot aplica.

“De impozitarea drepturilor de autor se vorbeşte din 2009. aveau timp sa ne pregateasca, sa modifice legea care exista, in asa fel incat sa fie simplu de aplicat si mai ales asa cum se retin toate celelalte cotizatii, trebuiau si acestea retinute, nu sa pui 500 de mii de oameni pe drumuri sa completeze in fiecare luna alte formulare”, a spus fostul ministru al Muncii Mariana Câmpeanu.

Ultimele Articole