x


  • EUR
    4.7785
    USD
    4.3069
string(11) "actualitate"

Umbrărescu, audiat la DNA

Author: Floares Silvia | Sursa: Money.ro | Publicat: 05.04.2013, 13:01

Șeful Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR), Mircea Pop, a intrat și  el în vizorul anchetatorilor anticorupție în dosarul privind scurgerile de informații de la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în care a fost reținut, în februarie, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda.

 

Dosarul deschis pe numele lui Valentin Preda și a ofițerului de poliție judiciară Dan Manolachi a plecat de la un flagrant ratat de DNA la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. Potrivit unor surse judiciare, flagrantul viza o sumă importantă care ar fi fost oferită drept mită șefului CNADNR, în schimbul contractului pentru rovigneta electronică atribuit, fără licitație, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, de CNADNR asocierii Novensys CorporationUTI Group.

 

DNA a început recent urmărirea penală împotriva societății Novensys Corporation și a luat la puricat toate contractele derulate de aceasta, în ultimii ani, cu CNADNR. Astfel, primul contract vizat este cel pentru implementarea sistemului informatic de monitorizare, gestiune și control al rovignietei. În 2010, deși alte două firme au avut oferte mai mici, Novensys Corporation a câștigat licitația de 4 milioane de euro, cât a oferit firma vizată acum de procurori. La începutul lunii noiembrie a anului trecut, aceeași companie a obținut un contract de extindere a sistemului de monitorizare la nivel național.

 

Contractul a fost câștigat fără să se fi publicat un anunț de participare pentru licitație, pe considerentul că este vorba de „noi lucrări / servicii, constituind o repetare a lucrărilor / serviciilor existente și solicitate în conformitate cu condițiile stricte conforme cu cele stabilite în directive”.

 

Ministru al transporturilor la acea vreme era Ovidiu Silaghi, iar director general al CNADNR era demisionarul-interimar de acum Mircea Pop. Eminența cenușie a lui Silaghi este un un personaj interesant – Ioan Bohâlţeanu, urmărit penal alături de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca pentru devalizarea Asociației Salariaților PETROM. Secretar de stat era  Valentin Preda.


Audieri la DNA

 

Lista acționarilor Novensys Corporation conține două nume interesante: Andrei Ștefan Caunii (21,75%) și Cezar Florin Golumbeanu (82,25%). Printre împuterniciţii firmei, alături de cei doi, mai sunt și Bogdan Dumitrescu și Marius Cristian Irofte.

 

Atât Golumbeanu, cât și Caunii au fost audiaţi de procurori. La fel, a fost audiat și omul de încredre al fostului ministru Silaghi, Ioan Bohâlţeanu, după ce procurorii au declanşat urmarirea penală împotriva Novensys.

 

Surse judiciare au dezvăluit pentru Sursa Zilei că, în zilele următoare, sunt așteptați la audieri atât fostul ministru Ovidiu Silaghi, cât și șeful CNADNR, Mircea Pop. Citeşte mai mult