AcasăMoney&People”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean...

”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc

În Oakland, California, aproape de San Francisco, s-a format și se bucură de succes local Orchestra Euphonos. Un grup fără niciun român, format din americani care s-au îndrăgostit de muzica tradițională românească.

Cum în România grupurile folclorice sunt pe cale de dispariție, iată că, peste Ocean, există o formație ce l-ar face mândru pe Barbu Lăutaru.

Peter Bonos (trompetă), Balder Ten Cate (țambal), Zina Pozen (acordeon), Matthew Stein (vioară), Asaf Ophir (instrumente de suflat), Tradis Hendrix (contrabas și clarinet) și Ivan Velev (percuție) cântă cu mult foc ”Șaraiman”, ”Hora moldovenească” ori ”Cădăneasca din Măcin”, vechi cântece populare și lăutărești, dar și melodii basarabene. Cântece pe care le puteți asculta prin internediul înregistărilor concertistice de pe YouTube ale grupului. Zona de influență muzicală a ansamblului de autodidacți, care au învățat să cânte în mici ateliere instrumentale dedicate tradițiilor muzicale ale diferitelor etnii, este cea din zona balcanică. Însă, cel mai bin,e americanii au asimilat melodiile tradiționale românești și moldovenești, cu care au facut furori în spectacolele lor, înainte de pandemie.

Măsura disperată a unui mare muzician! Adrian Coco Tinca de la Compact și-a scos casa la închiriat

Înființată în urmă cu opt ani, formația, care a fost prezentă la zeci de evenimente și festivaluri interetnice de pe teritoriul Statelor Unite, a înregistrat în 2019 și primul contact cu artiști români. Este vorba de solista de muzică populară olteancă Ionela Guzic, alături de care americanii au primit un plus de autenticitate în câteva spectacole de club.

Cel mai îndrăgostit de temele noastre populare este țambalistul Balder Ten Cate (foto), inginer și profesor universitar, care și-a făcut, în paralel, grupul Trio Dulce-Amar, cu doi lăutari de origine română, Valy Lăutar (vioară) și Sergiu Popa (acordeon).

Frumoasa ce a potolit pandemia! A fost locul 4 la Miss World, iar cercetările sale au ajutat la dezvoltarea și folosirea vaccinurilor anti-Covid

Ultimele Articole