Unul din cele cinci motoare ale rachetei Apollo 11 a fost recuperat din ocean

După ce a stat în apele Oceanului Atlantic peste 40 de ani, motorul propulsorului navei spaţiale a misiunii Apollo 11 a fost recuperat în cadrul operaţiunii ‘Bezos Expeditions’, finanţată şi condusă de miliardarul american Jeff Bezos. Epava a fost descoperită acum un an de membri ai fundaţiei sale.

 

Motorul face parte din ceea ce constituia primul etaj al navei Apollo, numit S-IC. Ansamblul de 42 m lungime şi 10 m diametru a lansat naveta spaţială şi echipajul său, alcătuit din Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins, spre Lună. La 68 km altitudine, dispozitivul s-a desprins şi a căzut în ocean. O mare parte din el s-a dezintegrat la contactul cu apa, la o viteză de aproape 8.000 km/h. Cele mai grele elemente au rezistat totuşi, fiind găsite, după aproape patru decenii, la o adâncime de 4.270 m, cu ajutorul unor sonare sofisticate.

 

La capătul a trei săptămâni petrecute pe mare, Jeff Bezos şi echipa sa au anunţat succesul expediţiei. ‘Am găsit atâtea lucruri’, a scris Bezos pe blogul său. ‘Am descoperit o minunăţie submarină, o sculptură incredibilă de motoare F-1 îmbinate, care spune povestea unui sfârşit violent şi exploziv, echivalent cu testamentul programului Apollo’, a adăugat el.

 

Motorul recuperat este unul din cele mai puternice componente de rachetă cu cameră de combustie simplă construite până acum. Echipa are destule componente pentru a expune în curând două din motoarele care au propulsat nava spaţială Apollo. Echipa de specialişti se ocupă acum de restaurarea pieselor degradate de eroziune. ‘Vrem ca materialul să îşi spună propria poveste şi mai ales întoarcerea în atmosferă şi impactul la contactul cu suprafaţa oceanului’, arată Jeff Bezos.

 

Apollo 11 este prima misiune a programului spaţial american Apollo în cadrul căreia doi astronauţi au mers pe Lună. Desfăşurat de NASA, programul Apollo a luat naştere ca urmare a dorinţei preşedintelui John F. Kennedy de a trimite un echipaj pe Lună. Apollo 11 a fost lansat pe 16 iulie 1969 de la centrul spaţial Kennedy, iar pe 20 iulie 1969 astronauţii au păşit pe Lună, eveniment televizat în direct în lumea întreagă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed