Update. Bilanţul cutremurului crește. Sunt peste 11.700 de morți. Un nou cutremur a lovit Turcia, la prânz

Comunitatea internațională a sărit în ajutorul Turciei și Siriei trimițând ajutoare și echipe de salvatori care caută, în condiții dificile, de iarnă, eventuali supraviețuitori în urma cutremurului devastator cu magnitudinea de 7,8 grade produs luni și urmat de sute de replici puternice. Ultimele bilanțuri arată că numărul morților a depășit 11.700 în Turcia și Siria.

Miercuri, bilanțul cutremurului din Turcia și Siria peste 11.700 de morți. 6.000 de clădiri s-ar fi prăbușit doar în Turcia, iar șansele celor prinși sub dărâmături scad de la o oră la altă.

Peste 13 milioane de oameni sunt afectați în Turcia, într-o zonă care se întinde pe aproximativ 450 km de la est la vest și pe 300 km de la nord la sud.

Autoritățile au declarat stare de calamitate în 10 provincii, pentru trei luni, și susțin că sinistrații vor fi cazați în hotelurile din Antalya. Până vor ajunge acolo, oamenii se luptă să supraviețuiască iernii.

Corturi umanitare au fost instalate pentru cei care nu mai au case. Rămași doar cu hainele de pe ei, oamenii au aprins focuri și spun că au mâncat pentru prima dată după două zile. Iarna și drumurile distruse îngreunează sosirea ajutorului de care au nevoie.

21 de români au fost aduși până acum acasă din Turcia. Alți cinci revin miercuri.

UPDATE 18:35 Poliția turcă a anunțat că a reținut cel puțin 18 persoane și a arestat alte cinci pentru mesaje pe rețelele sociale descrise drept „postări provocatoare”, scrie The Guardian.

UPDATE 18:00 Platforma Twitter a fost restricţionată miercuri în Turcia pentru principalii furnizori de telefonie mobilă, pe măsură ce criticile pe rețeaua socială au crescut cu privire la intervenția întârziată a guvernului în urma cutremurului devastator de luni, urmat de sute de replici, scrie The Guardian, citând AFP.

UPDATE 17:35 Bilanțul persoanelor decedate în Turcia și Siria a urcat la 11.700 de persoane. Actualizarea vine după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că bilanțul din țara sa a crescut la 9.057 de morți.

UPDATE 17:30​ Trei persoane au fost salvate până la acest moment de salvatorii români trimiși în Turcia, ultima în cursul nopții și în prezent se lucrează de câteva ore pentru salvarea unui copil de 16 ani, care este încă în viață, dar este prins sub dărâmături, a anunțat miercuri secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

UPDATE 17:17 Associated Press scrie că salvatorii au folosit macarale montate pe camioane pentru a ridica plăci uriașe de beton dintr-un bloc de apartamente prăbușit în orașul turc Adana, unde se crede că aproape 60 de persoane au rămas prinse sub dărâmături, conform The Guardian. Rude și prieteni ai celor dispăruți au făcut focuri în fața blocurilor prăbușite, așteptând vești despre cei căutați de zeci de ore.

UPDATE 16.10: Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe a anunțat că la ora transmiteri acestei știri, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi din Turcia, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, iar în cursul acestei zile alţi cinci urmează să ajungă în ţară cu un zbor de linie.

„Ambasada României la Ankara se află în contact permanent cu toţi cetăţenii români care au semnalat prezenţa pe teritoriul Turciei, mai ales în zonele care sunt afectate de cutremur. Au fost făcute demersuri pentru a-i ajuta pe cei care doresc să se repatrieze pentru a reveni cu bine în România.

Până în prezent, 21 de cetăţeni români au fost repatriaţi cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, în cursul zilei de astăzi, un grup de alţi cinci cetăţeni români se repatriază printr-un zbor de linie.

Ambasada României la Ankara a sprijinit urcarea în avion a acestora astăzi, deci sper că ei ajung în curând în siguranţă în România”, a arătat ministrul, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Aurescu, se află în atenţie un alt grup de şapte studenţi la medicină care se află într-un program Erasmus. Ei vor fi ajutaţi, de asemenea, să se repatrieze, probabil tot cu aeronavă a Ministerului Apărării Naţionale.

„De asemenea, mai există în atenţia Ambasadei României la Ankara încă 10 cetăţeni români, împreună cu trei membri de familie, care se află însă în zone îndepărtate (…) de unde se află aeroporturile care pot să-i preia în mod direct. Facem eforturi pentru a-i ajuta să ajungă la aceste aeroporturi şi suntem în contact permanent cu ei.

De asemenea, există un număr de 36 de cetăţeni români care se află în contact cu Ambasada României la Ankara care nu au solicitat repatriere, dar care au semnalat sau au avut întrebări concrete referitoare la diverse aspecte legate de situaţia din Turcia”, a adăugat Bogdan Aurescu.

El a informat că din Siria, până în acest moment, nu există solicitări de repatriere din partea unor cetăţeni români. „După cum cunoaşteţi, am întreprins demersuri pe lângă autorităţile siriene de a ne pune la dispoziţie o listă de echipamente şi necesităţi concrete pentru un ajutor umanitar. Am transmis operativ această listă la colegii de la Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătăţii”, a explicat Aurescu, adăugând că se încearcă identificarea unor modalităţi de transport pentru aceste ajutoare.

Turcia a fost lovită de un nou cutremur de 4.6 grade

UPDATE 15.30: Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că în Turcia s-a produs un cutremur mediu, cu magnitudinea de 4,6.

Seismul a fost înregistrata la o adâncime de 10km și s-a produs în centrul țării.

„În ziua de 08 Februarie 2023, la ora 13:24:07 (ora locală a României), s-a produs în centrul Turciei un cutremur mediu cu magnitudinea ml 4.6, la adâncimea de 10km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 58km N de Kahramanmaras, 105km V de Adiyaman, 106km V de Malatya, 115km N de Gaziantep, 137km NE de Osmaniye, 161km SE de Kayseri, 177km NV de Sanliurfa, 184km S de Sivas, 193km V de Elazig, 194km V de Siverek”, a transmis INCDFP.

Amintim că tot în ziua de miercuri, 8 februarie, s-a produs un alt cutremur în Turcia, cu magnitudinea de 5,5 grade.

Erdogan răspunde la critici: „Statul își face treaba”

Update 13.20: Recep Erdogan a răspuns criticilor primite de la oamenii furioși. El a recunoscut că inițial au fost niște probleme în modul de intervenție, dar că acum aceste probleme s-au rezolvat. „Inițial au fost probleme pe aeroporturi și pe drumuri, dar astăzi lucrurile sunt mai ușoare și mâine va fi și mai ușor. Ne-am mobilizat toate resursele. Statul își face treaba”, a spus Erdogan. Numărul deceselor a depășit 11.200

UPDATE 13.10: Peste 11.200 de oameni au murit în urma cutremurului care a afectat Turcia și Siria, scrie BBC. Oficialii turci spun că 8.574 de persoane au murit în țară. În ceea ce privește Siria, deși o cifră exactă este dificil de aflat, se estimează că numărul deceselor confirmate până acum este de 2.662.

Peste 9.500 de morți în Turcia și Siria

UPDATE 11:40: Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria luni a ajuns la cel puțin 9.638, au anunțat autoritățile, potrivit CNN.

În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 7.108, în timp ce 40.910 au fost răniți, potrivit președinției Turciei pentru dezastre și conducere, SAKOM. În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost ucise atât în ​​zonele controlate de guvern, cât și în regiunile controlate de rebeli.

România mai trimite o echipă de salvare în Turcia

UPDATE 9.50: România va trimite în Turcia încă o echipă de salvatori, precum şi încă doi medici şi doi asistenţi şi personal specializat cu echipe canine, conform unei decizii adoptate miercuri dimineaţă de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Aceeaşi decizie stabileşte că MApN este abilitat să desfăşoare misiuni pentru transportul personalului, mijloacelor şi echipamentelor altor state care acordă sprijin Republicii Turcia sub egida Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniuni.

„Luând în considerare acţiunile autorităţilor române de monitorizare continuă a situaţiei aflate în dinamică în Republica Turcia, puternic afectată de cutremure şi, totodată, în baza comunicării permanente avute cu autorităţile turce, care solicită în continuare asistenţă internaţională prin intermediul mecanismului european de protecţie civilă, mai precis, nevoia de echipe de căutare-salvare, în vederea sprijinirii eforturilor de combatere a efectelor negative ale seismelor, astăzi, 08.02.2023, cu aprobarea preşedintelui României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, în sistem hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, anunţă IGSU

Hotărârea nou adoptată prevede suplimentarea acordării de asistenţă internaţională pentru Republica Turcia care constă în mobilizarea şi trimiterea unei noi echipe RO-USAR a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Alături de personalul specializat de căutare-salvare RO-USAR, din cadrul IGSU, la misiune vor participa şi 2 medici şi 2 asistenţi din cadrul UPU-SMURD Bucureşti (ca parte integrantă INSARAG), personal specializat cu echipe canine format din 4 reprezentanţi cu sprijin canin din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, respectiv, 2 ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

A fost aprobată scoaterea de la rezervele de stat a unor bunuri de strictă necesitate, pentru utilizarea acestora de echipa de căutare salvare urbană care desfăşoară acţiuni de intervenţie pe teritoriul Republicii Turcia în cadrul mecanismului de asistenţă umanitară internaţională.

Peste 16.139 de echipe de salvare acționează în Siria

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a precizat Oktay.

Totodată, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia şi Siria a fost avariat de cutremurul de luni, îngreunând eforturile de ajutorare.

Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria şi Turcia.

În ianuarie, Guterres a descris punctul de trecere terestră ca fiind o „linie de salvare indispensabilă”, după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru reînnoirea mecanismului transfrontalier cu o zi înainte ca acesta să expire.

Emiratele Arabe Unite promit un ajutor de 100 de milioane de dolari

Emiratele Arabe Unite (EAU) au promis marţi un ajutor de 100 de milioane de dolari victimelor cutremurelor care au ucis mii de oameni în sud-estul Turciei şi în Siria. Arabia Saudită, care a întrerupt relaţiile cu regimul de la Damasc din 2012, a anunţat înfiinţarea unui pod aerian pentru a ajuta populaţia din cele două ţări afectată de seisme.

Preşedintele emiratez, şeicul Mohammed bin Zayed, a ordonat „mobilizarea a 100 de milioane de dolari pentru a-i ajuta pe cei afectaţi de cutremurele din Siria şi Turcia”, a anunţat agenţia oficială de presă WAM. Jumătate din sumă va merge către populaţia afectată de seism din Siria, scrie Agerpres.

Premierul EAU anunţase cu o zi înainte trimiterea unui ajutor umanitar de urgenţă, evaluat la 50 de milioane de dirhami (13,6 milioane de dolari).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed