UPDATE Creditele neperformante ale Volksbank România s-au stabilizat în 2012

Provizioanele de risc au crescut în 2012 la 367 milioane de euro, de la 103,6 milioane înregistrate cu un an în urmă, provocând o pierdere ce a putut fi acoperită doar prin intervenţia statului austriac, a comunicat azi banca. Provizioanele vor fi “foarte mari” în acest an, datorate în cea mai mare parte de creditele imobiliare acordate în Europa de est, care vor genera alte pierderi, a spus CEO-ul băncii Stephan Korean.

 

“Restructurarea nu se poate face fără alte costuri”, a declarat el jurnaliştilor în Viena. “Nu sunt garanţii că nu vom fi nevoiţi să solicităm din nou ajutoare financiare” de la Guvernul austriac a declarat el.

 

Austria a ajutat de trei ori Volksbank de la debutul crizei financiare în 2008. Guvernul deţine 300 de milioane în capitalul băncii fără drept de vot şi 43% din acţiuni, achiziţionate cu 250 de milioane de euro. Statul a şters deja 700 de milioane din datoria băncii rezultate de pe urma injecţiilor de capital.

 

Venitul net al Volksbank a scăzut la 312,6 milioane de euro în 2012, faţă de o pierdere de 959,3 milioane de euro în anul precedent. Pierderea pentru acest an, înainte de plata taxelor, se cifrează la aproximativ 150 de milioane de euro, a spus Koren.

 

Reprezentanţii sucursalei din România spun că volumul total al creditelor neperformante ale Volksbank România a fost de 657 milioane de euro la sfârşitul lui 2011 şi nu au înregistrat creşteri în cursul lui 2012 (657 milioane Euro), date ce confirmă stabilizarea evoluţiei neperformantelor pe parcusul întregului an. În perioada analizată, datele BNR indică o majorare cu 23% a creditelor neperformante la nivelul pieţei.

La acest volum al creditelor neperformante (657 milioane euro), corespunde unei rate a creditelor neperformante de 23%-24%, mult sub procentul menţionat in ştirea Bloomberg (33%-34%).  Volksbank România a reuşit să stabilizeze creditele neperformante, găsind soluţii împreună cu clienţii pentru reluarea plăţilor, explică Volksbank România.

De unde apar diferentele dintre cifre  în ştirea Bloomberg

Reprezentantii OVAG s-au referit la total credite cu întârziere (deliquent loans). În această clasă sunt incluse, pe lângă creditele neperformante (întârzieri peste 90 de zile), şi credite cu întârzieri mai mici de 90 de zile.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed