Urmează renaţionalizarea unor companii de stat

Conform proiectului de OUG, statul, “prin instituţiile publice implicate, poate cumpăra acţiuni emise de societăţi, prin intermediul pieţelor de capital, cât și direct, de la alţi acţionari și poate efectua schimburi de pachete de acţiuni cu alţi acţionari”. În prezent, conform legii, statul nu are dreptul să cumpere acţiuni pe piaţa de capital.

 

Nota de fundamentare la pro­iectul de OUG argumentează că „se impune completarea cadrului normativ existent cu prevederi care să asigure exceptarea de la aplicarea prevederilor art.11, alin.(1) din Capitolul II, Titlul VII al Legii nr. 247/2005 și a societăţilor de interes strategic la care statul deţine un pachet majoritar de acţiuni și la care (…) statul ar pierde poziţia de acţionar majoritar, respectiv deţinerea unui pachet de minimum 51%”.

 

„România liberă“ a stat de vorbă cu mai mulţi experţi și analiști economici. Părerile acestora sunt împărţite. Unii susţin că, din contră, statul ar trebui să mai vândă din companiile deţinute, alţii cred că iniţiativa guvernamentală e binevenită. Liviu Iolu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, arată că “acolo unde sunt interese strategice pe anumite companii, statul trebuie să aibă o poziţie prin care să le poată controla”. Iolu spune că OUG e propunerea Ministerului Economiei. “Este vorba doar despre câteva companii, nu despre o naţionalizare la nivel mare”, spune oficialul guvernamental. Companiile sunt din Energetică? Se referă și la domeniul energetic“, a declarat pentru RL Liviu Iolu.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed