x


  • EUR
    4.8700
    USD
    3.9468
string(7) "externe"

Vedetele de la Hollywood condamnă violențele de la Capitoliu: „Ce nu a făcut poliția a fost șocant”

Numeroase vedete de la Hollywood au condamnat incidentele violente care au avut loc miercuri la Washington pe care le-au numit „lovitură de stat" și au făcut apel la aplicarea Amandamentului 25 prin care un președinte este înlăturat din funcție.

Autor: Alice Drăghici | Sursa: Money.ro | Publicat: 07.01.2021, 12:31

Actorul Michael Keaton a scris pe Twitter: „Am fost alergat și am fugit prin gaze lacrimogene demonstrând împotriva războiului în anii 1970. Ce NU a făcut poliția azi a fos șocant. Bine că au fost pregătiți în timpul demonstrațiilor BLM (Black Lives Matter, n.r.) care au fost pașnice”.

 

Joe Biden, validat oficial ca președinte al SUA. Starea de urgență, prelungită cu 15 zile în Washington

 

Regizoarea Ava DuVernay a subliniat unul dintre mesajele lui Trump de miercuri către susținătorii lui: ” << Vă cunosc durerea. Dar trebuie să mergeți acasă, acum. Vă iubim. Sunteți foarte speciali >>, le-a spus Trump teroriștilor lui”.

 

Cântăreața și actrița Jennifer Lopez și producătoarea de televiziune Shonda Rhimes și-au exprimat preocuparea față de evenimentele de la Washington.

 

Organizația pentru drepturile civile Național Association for the Advancement of Colored People a scris: „Și credeați că << să îngenunchezi >> e prea mult?!”. Partajând acest mesaj, Rhimes a completat: „Nu << susținători >> . Nu << protestatari >> . Cuvântul este << teroriști >> “. Ea a fost de părere că incidentele de la Capitoliu au fost o lovitură de stat.

 

De aceeași părere a fost și actrița Cynthia Nixon, iar actorul Mark Ruffalo a cerut aplicarea celui de-al 25-lea Amendament. “Este o încercare de lovitură de stat în numele lui Trump și al aliaților lui complici. Lașii din Partidul Republican trebuie trași la răspundere”, a mai scris el.

 

Miercuri, procurorul general al Districtului Columbia, Karl Racine, i-a cerut vicepreședintelui să organizeze Cabinetul pentru a invocă Amendamentul 25 spre a-l înlătura pe Trump din funcție.

 

Scriitorul Stephen King a fost de părere că „singurul lucru care a opri asta este că Donald Trump să recunoască alegerile”.

 

Regizorul Michael Moore a scris: „Gașcă teroristă a lui Trump a intrat și a pus stăpânire pe camera Senatului. Geamurile ușilor din sala Camerei Reprezentanților au fost sparte. Un lucru pare clar: Asta nu e întâmplător. Poliția nu e prezența pentru a opri asta. Lovitură de stat e în desfășurare”.

 

Adresându-se conducerii Facebook, Twitter, YouTube și Alphabet, actorul Sacha Baron Cohen a solicitat: „Hei, Mark Zuckerberg, Jack Dorsey, Susan Wojcicki și Sundar Pichai, Donald Trump tocmai a incitat la atac violent asupra democrației americane. În sfârșit este suficient ca voi să luați atitudine? E timpul să îi interziceti accesul lui Donald Trump pe platformele voastre pentru totdeauna”.

 

Twitter a suspendat ulterior contul lui Trump pentru 12 ore, iar Facebook și YouTube au eliminat mai multe clipuri în care apăreau susținătorii președintelui.

 

Regizorul James Mangold a cerut boicotarea deplină a rețelei de televiziune Fox News, părtinitoare lui Trump, cerând tuturor colegilor lui să anuleze orice apariție la Fox și să nu mai plaseze reclame pentru filmele și show-urile lor la aceste posturi.

 

Actorul Chris Evans a scris: „Doar gândiți-va la carnagiul care ar fi fost dacă nu ar fi fost albi”.

 

Protestele convocate de președintele în exercițiu Donald Trump miercuri, în față Capitoliului, unde Congresul urmă să certifice voturile electorilor în alegerile prezidențiale și, cu acestea, victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale, au devenit violente la scurt timp.

 

Sute de manifestanți, susținători ai lui Trump, au pătruns în Capitoliu și mai multe clădiri din complex au fost evacuate. În confruntările cu poliția au rezultat mai mulți răniți, între care 14 polițiști, și câteva zeci de persoane au fost reținute. Patru persoane au murit, potrivit Ziare.com