Vesti bune din Germania

De fapt este vorba despre un sondaj anual, efectuat în mediul de afaceri din Germania. Studiul se bucură de respectul specialiştilor.

 

Într-un interviu acordat DW, directorul IW, Michael Hüther, a declarat că sondajul de anul acesta cuprinde estimările celor mai importante 48 de asociaţii economice din Republica Federală, ceea ce conferă documentului o relevanţă aparte.

 

Lucrarea Institutului din Köln relevă dispariţia totală a euforiei care cuprinsese mulţi analişti economici la începutul anului. Dacă la sfârşitul anului 2013, 26 de asociaţii economice germane consemnau îmbunătăţirea perspectivelor financiare în firmele afiliate, anul acesta numărul lor a scăzut la 7. În schimb, 20 de asociaţii vorbesc despre un „sentiment de incertitudine”.

 

Din punct de vedere al investiţiilor în 2015 şi al dezvoltării pieţei muncii, rezultatele studiului sunt aproape identice cu cele de anul trecut, defel negative. Hüther spune că acest lucru nu este deloc contradictoriu, de vreme ce „lucrurile care generează teamă şi nesiguranţă în companii sunt de natură geopolitică”. Este vorba desigur cu precădere despre criza din Ucraina.

 

Există branşe care privesc cu real optimism spre anul 2015. Firmele active în industria constructoare de maşini estimează că exporturile vor continua să crească în 2015, pe fondul creşterii cererii din China şi Statele Unite. De asemenea, specialiştii afirmă că domeniul construcţiilor va continua să crească.

 

În general, aproximativ jumătate din asociaţiile intervievate au spus că aşteaptă un volum al producţiei cel puţin egal, dacă nu cumva mai mare în 2015, în comparaţie cu cel din 2014. Mai puţin încrezătoare sunt firmele din domeniul financiar. Băncile şi companiile de asigurări deplâng lipsa investiţiilor în Germania, precum şi nivelul foarte scăzut al dobânzii de referinţă, coroborate cu reglementări legale din ce în ce mai stricte. Chiar dacă vor investi mai mult decât în 2014, unele companii, inclusiv cele din IT, nu vor putea evita restructurările de personal.

 

Şeful Institutului Economiei Germane afirmă că rezultatele studiului de anul acesta confirmă estimările iniţiale ale instituţiei pe care o conduce. „Conform analizelor noastre, fluctuaţii au existat şi în anii precedenţi. S-a întâmplat mereu să luăm avânt, să devenim un pic mai puternici, apoi să cădem în locul din care ne ridicasem. A fost exact lucrul pe care îl prognozasem anul acesta”, a declarat Hüther.

 

În pofida fluctuaţiilor sus-menţionate, Hüther declară că, „din estimările privind producţia, investiţiile şi angajările, s-ar putea afirma că produsul intern brut va creşte anul viitor cu aproximativ 1,5 la sută”.

 

Economistul nu a ezitat să critice guvernul german din cauza faptului că „legile valabile pe piaţa muncii nu stimulează deloc apariţia de noi locuri de muncă, lucru valabil şi în privinţa tranziţiei către energie regenerabilă”. În pofida unui început foarte bun, acest proiect de ţară s-a împotmolit, spune specialistul.

 

Niciunul dintre cele trei ţeluri ale tranziţiei energetice nu a fost atins, consideră Hüther. „Emisiile de CO2 au crescut, siguranţa distribuţiei nu a putut fi consolidată şi nici competitivitatea nu a fost stimulată. Acest subiect este unul important. Cât despre schimbările demografice, prin stabilirea vârstei de pensionare la 63 de ani, am făcut mai degrabă un pas înapoi”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed