x


  • EUR
    4.7432
    USD
    4.2921
string(16) "instant-articles"

VIDEO. Mii de austrieci au ieșit în strada împotriva Guvernului

Mii de austrieci au protestat la Viena, faţă de politicile guvernului de dreapta, care este la putere de un an. Poliţia a numărat 17.000 de participanţi, dar organizatorii spun că au fost mult mai mulţi: în jur de 50.000 de oameni. Frigul şi ninsoarea nu i-au oprit să-şi arate în stradă dezaprobarea faţă de ceea ce ei percep drept "rasismul" coaliţiei de la guvernare, de dreapta şi de extremă dreapta.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 16.12.2018, 16:58

Această adunare, la care au făcut apel organizaţii de stânga, marchează un an de la instalarea la putere, la 18 decembrie 2017, a unei coaliţii formate de către conservatorii tânărului cancelar conservator Sebastian Kurz şi partidul de extremă dreapta FPÖ.

 

Guvernul, care deţine până la sfârşitul acestui an preşedinţia semestrială a Uniunii Europene (UE), şi-a multiplicat implementarea unor măsuri antimigraţie şi adoptarea unei legislaţii care stabileşte la 12 ore pe zi şi la 60 de ore pe săptămână durata maximă legală a timpului de muncă, scrie News.ro.

 

”Noi vrem altă Austrie”, a subliniat Andreas Schieder, capul de listă al Partidului Social Democrat (SPD, opoziţie) în alegerile europene din mai 2019, în cadrul acestei defilări.

 

Mobilizarea pare însă mai slabă decât cea care a marcat precedenta instalare a extremei drepte la putere în Austria, în 2000.

 

După un an de guvernare, coaliţia de dreapta-extremă dreapta se bucură în continuare de o popularitate mare (55,5% din intenţiile de vot, cumulat, în sondaje), susţinută de o economie înfloritoare, într-un context de ascensiune a tendinţelor populiste în Europa şi în lume.